De groei van:
Cursey James
Cursey James
Cursey James, docent zorg & welzijn op vmbo Zuiderpark heeft de opleiding pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam afgerond. Daarna Lerarenopleiding Omgangskunde en Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn aan de Hogeschool in Leiden. Voor haar stage in 2013 kwam ze op Zuiderpark terecht.
Kun je vertellen waarom je docent wilde worden in Rotterdam?
“Kinderen zijn de toekomst. De leerlingen zijn heel open, dat vind ik heel interessant. Ze hebben allemaal een verschillende achtergrond en dat is heel inspirerend. Het gaat niet alleen om lesgeven, als je eenmaal contact hebt met de groep, komen ze naar je toe met allerlei vragen, ook persoonlijke. Je moet je kunnen inleven in de beleefwereld van een leerling en je hart daarbij volgen. Toen ik stage liep, werd mijn begeleider halverwege het jaar ziek, ik ben toen wel in het diepe gegooid. Maar de begeleiding die ik kreeg in die korte periode was erg goed en gaf mij houvast. Ik vond het op een gegeven moment niet meer leuk om stagiair te zijn, ik vond mezelf al gewoon docent. Zo'n coach wil ik ook zijn voor mijn stagiaires. Een coach met kwalitatief goede adviezen waar de stagiaire iets aan heeft. Deze ervaring was wel een motivatie om mij verder te ontwikkelen in coaching.”
Je hebt de training werkplekbegeleider van de Hogeschool Rotterdam gevolgd, kun je daar iets over vertellen?
“In mijn vorige opleidingen heb ik veel gesprekstechnieken gehad, desondanks vond ik deze cursus interessant omdat er interactief werd lesgegeven. Om de week kregen we 1 dagdeel de training op Zuiderpark met een groepje docenten. Eerst een plenair stukje en dan gingen we in groepjes de opdrachten uitwerken. Wat voor soort coach ben je, welke vragen stel je? Hoe begeleid je leerprocessen? Ben je voldoende kritisch naar de stagiair en je leidinggevende? De training is vooral bedoeld om nieuwe stagiaires te coachen, maar ook toe te passen op LOB-gesprekken met leerlingen. Ik wil heel graag het vervolgtraject cursus werkplekbegeleider B volgen om mij verder te ontwikkelen.”
Waar lopen studenten tegen aan?
“Vanuit de lerarenopleiding heb je veel opdrachten. Het is vaak een puzzel om de opdrachten te combineren met lesgeven tijdens je stage. Ik adviseer stagiaires ook altijd alles op te schrijven en schema’s te maken om alles overzichtelijk te maken. Verder moet je ook experimenteren met verschillende werkvormen. En het is belangrijk dat je open bent, ook naar de leerlingen toe. Leerlingen leren ook van elkaar. In deze fase kijken pubers ook heel erg naar elkaar en ze vinden het veilig om met een groep in de klas les te krijgen. Daarom hoop ik dat er over twintig jaar nog altijd wel klassikaal les wordt gegeven."
Cursey James raakte door haar leerlingen geïnspireerd om te gaan vloggen.
Begeleiding op maat
LMC-faciliteiten voor professionele ontwikkeling
LMC biedt elke nieuwe leraar begeleiding op maat. De aard en omvang van het begeleidingstraject wordt afgesproken en vastgelegd tijdens het aannamegesprek. Zo’n traject kan variëren, afhankelijk van de ervaring die iemand heeft, van een vast aanspreekpunt op school (bv. een teamleider of een sectiegenoot) tot een intensief inductietraject. Het traject en begeleidingsafspraken worden vastgelegd in het document ‘Pas-voor-de-klas’.
De training werkplekbegeleiding wordt komend schooljaar weer gegeven. Kijk voor meer informatie op de website van de LMC Academie: