De groei van:
Karl Hormann
Karl Hormann
Hoe is het om als zij-instromer aan je tweede werkzame leven te beginnen in het voortgezet onderwijs? Karl Hormann maakte het mee. Lees over zijn stap naar Montfort College.
Karl Hormann geeft sinds begin schooljaar 2017 algemene economie bij Montfort College. Na een gevarieerde loopbaan in het bedrijfsleven besloot hij de sprong te wagen en te starten als leerkracht in het Rotterdamse. Een kennis tipte hem over de vacature. Karl solliciteerde, met resultaat. "De gesprekken verliepen heel prettig. Voordat ik het wist hadden we het over het aantal uren die ik per week zou kunnen invullen." Karl maakt nu ruim een jaar met plezier onderdeel uit van het team. Hij geniet dagelijks van de leerlingen, en van de open sfeer onder collega's.
Wat viel je verder op aan de werksfeer bij Montfort College?
"Iedereen zit er hetzelfde in: als docent leer je voortdurend, van leerlingen, van jezelf en van elkaar. Het is inspirerend om bij navraag te horen hoe creatief collega's omspringen met voor mij nieuwe of soms lastige situaties. Neem bijvoorbeeld een stinkbom in de klas, of een leerling die door je heen blijft praten. In het begin heb je de neiging om boos te worden, maar als het je lukt om je leerlingen echt te leren kennen, en met hen te 'connecten', levert dat veel meer op. Leerlingen hebben al snel door dat je echt voor ze gaat, en dat je er voor ze bent - ook als ze vragen hebben over andere dingen die op hun pad komen. Dat zie je dan terug in hun betrokkenheid en motivatie."
De energie en inspiratie die hij krijgt van leerlingen en collega's hoopt hij op zijn beurt ook te bieden aan de mensen om hem heen. En na bijna 25 jaar ervaring in het bedrijfsleven kan hij putten uit een scala aan praktijkvoorbeelden, die van pas komen tijdens de lessen.
Karl investeerde in zijn omscholing tot leerkracht. Hij behaalde zijn eerstegraads lesbevoegdheid Economie bij het ICLON op de Universiteit van Leiden, en daarna zijn eerstegraads Bedrijfseconomie bij dezelfde instelling.
Vanwaar die ommezwaai van het bedrijfsleven naar het voortgezet onderwijs?
"Ik heb altijd al een passie gehad voor het begeleiden van jonge mensen in hun ontwikkeling. Via coaching en training op de sportclub, maar ook in de vorm van begeleiding van mijn twee oudste kinderen (jongen en meisje) die beiden dyslectie hebben. Mijn oudste heeft ook ADD. Beiden volgen nu een HBO-opleiding (Commerciële Economie en Vrije PABO).
In het schooljaar '16-'17 heb ik lesgegeven op een VMBO in Den Haag en ben toen direct gestart met mijn opleiding. Daarvoor had ik al op een aantal scholen in Rotterdam lesgegeven (Libanon Lyceum, Montessori Lyceum en Rudolf Steiner College). Dat was heel leuk; totaal anders dan de kantooromgeving die ik gewend was. Door die ervaring stond ik open voor de stap naar het onderwijs. Om op verschillende plekken en manieren aan de ontwikkeling van de jeugd te kunnen bijdragen is geweldig.
In mijn lesbenadering probeer ik altijd te zoeken naar mogelijkheden om de lesstof van economie te vertalen naar de wereld van de leerlingen. De stof betekenis te geven, door met voorbeelden te werken die in de belevingswereld van de leerlingen, en hun toekomst een rol van betekenis spelen. En werkvormen waar je de leerlingen mee motiveert. Een behoorlijke uitdaging, maar je merkt dat het werkt. Juist dat maakt het zo mooi om op het Montfort te werken."
Welke tip zou je willen meegeven aan docenten die pas zijn gestart of instromers die binnenkort gaan starten als docent?
"Poeh... Blijf jezelf, benader de leerlingen met open vizier, zonder vooroordelen, en stel je flexibel op. Echte aandacht en humor werken goed bij leerlingen om echt contact te hebben. Neem ruimte voor jezelf, reflecteer, en blijf leren."
Karl start binnenkort met het Mastertraject “Leren en Innoveren” (MLI) bij de LMC Academie. Wil je meer weten over het cursusaanbod? Klik op de button.
In de rol van docent wil ik het verschil maken. Het is mooi om zo een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het leven van 'mijn' leerlingen op Zuid.