De samenwerking tussen de TooropMAVO en de afdeling Media Design van het Grafisch Lyceum is het resultaat van een zorgvuldig opgebouwd proces van meerdere jaren.
Twee vakdocenten vertellen hoe een eerste werkbezoek aan het Grafisch Lyceum uiteindelijk leidde tot de warme overdacht van leerlingen. En een oud-leerling blikt terug tijdens een zomerse mini-reünie met één van deze bevlogen docenten.
Veel leerlingen van de TooropMAVO kiezen na het behalen van hun diploma voor een vervolg van hun schoolloopbaan aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. “Wij zagen kansen om voor onze toptalenten in de eindexamenklassen, de overstap naar deze MBO makkelijker te maken”, vertelt tekendocent Marjoleine Alberts.
“Om die toptalenten te kunnen ontdekken, kijken we niet alleen naar de teken- of ontwerpvaardigheden, maar ook naar de instelling van de leerling. Die is heel belangrijk”, vervolgt ze. “Als het hele plaatje klopt: een sterk portfolio mét motivatie en doorzettingsvermogen, dan gaan we na onderling beraad over tot een ‘go-advies’ aan het Grafisch Lyceum”.
Op jaarbasis stroomt op deze manier gemiddeld 25% van de eindexamenleerlingen die Tekenen en/of Media Design in hun examenpakket hebben door, zonder een tijdrovende selectieprocedure te hoeven te doorlopen. “Dat is heel prettig, omdat de toelatingsopdrachten die een aspirant-leerling normaal gesproken moet uitvoeren, ook nog eens in een drukke examenperiode vallen” zegt Alberts.
Marjoleine Alberts (still uit LMC-strategievideo)
Op jaarbasis stroomt op deze manier gemiddeld 25% van de eindexamenleerlingen die Tekenen en/of Media Design in hun examenpakket hebben door, zonder een tijdrovende selectieprocedure te hoeven te doorlopen. “Dat is heel prettig, omdat de toelatingsopdrachten die een aspirant-leerling normaal gesproken moet uitvoeren, ook nog eens in een drukke examenperiode vallen” zegt Alberts.
Warme overdracht
Ook Pascale Delaporte, docent Media Design, werkte mee aan de totstandkoming van wat zij en haar collega’s de warme overdracht zijn gaan noemen. “Het is geweldig om te zien als een leerling het vak Beeldende Vorming vanaf de brugklas serieus neemt en een stevige groei laat zien in de ontwikkeling“ licht Delaporte toe. Omdat computers in de ontwerpwereld een grote rol spelen, worden leerlingen getraind in programma’s zoals InDesign, Illustrator en Photoshop. De opdrachten die daarbij horen worden van jaar tot jaar steeds complexer.
Pascale Delaporte en Marieke Kofflard
Het resultaat is een breed palet aan ontwerpvaardigheden waar de leerlingen over beschikken. Delaporte: “Ons advies aan leerlingen is dan ook om ‘oud’ werk te bewaren, zodat je kunt zien welke groei je hebt doorgemaakt: qua originaliteit of qua techniek.”
Oud-leerling op bezoek
Na het behalen van haar Toorop- en Grafisch Lyceum diploma vervolgde Marieke Kofflard haar studie aan de Kunstacademie in Utrecht. Daar is zij nu tweedejaars student aan de docentopleiding Beeldende Vorming. Docent Delaporte kan niet wachten om haar te verwelkomen als stagiair. Marieke maakte in 2013 deel uit van de laatste lichting eindexamenkandidaten die nog wél een serie selectieopdrachten moesten doen, alvorens naar het Grafisch Lyceum te kunnen. “Toen al merkten wij een zekere Vip-behandeling” vertelt ze enthousiast. “De Toorop-leerlingen zaten tijdens de selectiedag in kleinere groepen en hoefden minder opdrachten te doen. Je kon echt merken dat men vertrouwen had in de leerlingen die van de TooropMAVO kwamen.”
Intussen beschikt zij over een uitgebreid portfolio, waarvan zij een aantal foto’s laat zien op de mobiele telefoon. De meest prachtige tekeningen en ontwerpen komen langs.
En dan valt een mooie, overzichelijke infographic op. Hij gaat over dementie. “Ik vond dit een hele inspirerende opdracht. En ook wel aangrijpend, omdat ik dementie van dichtbij in mijn familie heb meegemaakt”, vertelt ze. Marieke dook in de materie en vatte de kern samen in een heldere en kleurrijke poster.
Alberts en Delaporte gingen overigens nog verder: het curriculum van de beeldende vakken is afgestemd op wat bij het Grafisch Lyceum van haar nieuwe leerlingen worden verwacht. Het blijkt dat het aantal Toorop leerlingen die de overstap maakte via de warme overdracht, meer dan prima presteren en nog betere slagingskansen hebben op het Grafisch Lyceum.
Er lopen gesprekken met andere onderwijsinstellingen zoals het Rotterdamse Hout en Meubilerings College (HMC) om te komen tot soortgelijke afspraken.
Een greep uit het portfolio van Marieke
Deze prachtige werken zijn van de hand van Marieke Kofflard. Zij voltooide achtereenvolgens de TooropMAVO en het Grafisch Lyceum. Op dit moment volgt zij de opleiding voor leerkracht Beeldende Vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht. Afgebeeld zijn: een grafische weergave van het Stationsplein in Rotterdam, een door Marieke ontworpen en uitgewerkte Infographic, een zelfportret in grafische stijl en een getekend portret.