Pijler 3 in de praktijk


Het portfolio bestaat uit 24 unieke, kleinschalige scholen

“Creativity is intelligence having fun”. Vrijwel meteen na binnenkomst bij Rotterdam Designcollege (RDC) maakt deze bekende spreuk van Albert Einstein op de muur de bezoeker duidelijk waar het hier om gaat. Creativiteit, vindingrijkheid en fantasie. Sinds schooljaar 2018-2019 biedt deze vmbo-school een specifiek design profiel aan haar leerlingen. Lees meer over hoe design in deze school letterlijk én figuurlijk wordt toegepast.

“Het veranderingsproces heeft op de school een positieve vibe gebracht in alle geledingen”.

Loek Montulet

Herkenbaar


Voor zevende- en achtstegroepers is het belangrijk dat middelbare scholen zich duidelijk presenteren en toegankelijk zijn. Zo kan ieder kind en zijn of haar ouders, ongeacht het schooladvies, de woonsituatie of achtergrond, een weloverwogen keuze maken uit de veelheid aan scholen. LMC-scholen maken zich dan ook sterk voor de herkenbaarheid van het schoolprofiel. Dat is óók in het belang van de huidige leerlingen en de samenwerkingspartners van nu en straks.


De nieuwe eigenheid van het RDC bracht hernieuwde aantrekkingskracht, dankzij een make-over qua onderwijsconcept en daarop aansluitend, qua interieur. Wie de met wall-stickers en muurschilderingen gedecoreerde gangen op de begane grond verder bewandelt, valt van de ene verrassing in de andere. De praktijkruimtes die er zijn gevestigd, zijn uitnodigend. Want ze spreken tot de verbeelding. Je weet daardoor meteen welk vak er wordt gegeven. “Het lokaal als lab” heet dat, in Rotterdam Designcollege-taal. Geen nieuw principe, maar in deze lokalen is het helemaal tot in de puntjes doorgevoerd. Voor een vmbo-school een sterke vondst, want leren door te doen is precies wat deze leerlingen aanspreekt. En wat is er leuker dan dat te doen in een ruimte die door de materialen, de inrichting, het soort praktijkopdrachten en de sfeer, de praktijk als het ware naar binnen trekt?


Veranderingsproces


Directeur Loek Montulet vertelt over de transitie die de school in korte tijd doormaakte. “Het RDC heeft in een turbotempo de overgang van de oude school naar de nieuwe school gemaakt. Binnen een jaar tijd is het perspectief van de school helemaal veranderd. Vanuit het vernieuwde vmbo is een nieuw concept ontwikkeld door de medewerkers en het management.


Natuurlijk is het veranderingsproces een proces van jaren. Het begin van het proces is veelbelovend.” zegt hij trots. “Het heeft op de school een behoorlijke positieve vibe gebracht in alle geledingen. Heel fijn om te ervaren. Net als onze leerlingen, weten onze mensen dat ook zíj mogen experimenteren en fouten maken. Collega’s durven meer en meer buiten de geijkte paden treden. Dat maakt het RDC uniek en inspirerend.”

Voor de leerlingen betekent het RDC dat alles draait om design en creativiteit. Er zijn 16 challenges (opdrachten rondom een bepaald thema) in twee jaar in allerlei vormen en smaken. “Bij alle vakken proef je de samenwerking en de verbanden naar de challenges. Ook de Jong Ondernemerschapsroute gaat bijdragen aan het succes van de leerlingen. In alle lokalen is het nieuwe concept voelbaar. Voor de medewerkers betekent dat er buiten de lijnen gedacht kan, mag en moet worden. Daar zij zelf de invulling van het concept bedacht hebben, zonder hulp van buiten af, is het ons product. Dat is mooi!” besluit Montulet.

Design your future


Meteen vanaf het eerste jaar gaan leerlingen op verschillende manieren met design aan de slag. Design op het vlak van food, haar en nagels, bloemen, mode, webshops, interieur, techniek: al vroeg in het curriculum weet de leerling op welk vlak zijn of haar talenten en interesses liggen. Maar design heeft hier ook een meer abstracte invulling: leerlingen ‘modelleren’ via hun keuzevakken als het ware hun eigen schoolcarrière. Daarnaast zijn het plusdocument (dat als bijlage bij het diploma wordt uitgereikt) en de Jong Ondernemerschapsroute (gericht op de vaardigheden die daarbij horen) van grote toegevoegde waarde.

Zulaika Daal (still uit LMC-strategievideo 2)

Vrijheid en contact


Docent Zulaika Daal is direct na het afronden van haar opleiding gestart bij het RDC. “Het is prettig dat er korte lijnen zijn in deze school want dat maakt dat er veel mogelijk is. Zo heb ik mijn visie op de lesaanpak in de praktijk kunnen brengen. Er is veel ruimte voor creativiteit; ook voor de leerlingen zelf. Dat is waar zij van groeien. En dat is waar ik zelf ook van ben gegroeid. Echt heel fijn om die vrijheid te hebben", aldus Daal.


Zij zorgt dat leerlingen zich het werken met apparatuur en computer eigen maken. Daarnaast is het werken met de handen ook belangrijk, vindt ze. Van Photoshoppen, websites ontwikkelen, leren omgaan met een spiegelreflexcamera of lasercutter tot handwerk zoals schetsen maken met een potlood en houtbewerking: je zou zó terug willen naar school.

“Wat het profiel van de school ook is, het gaat om het contact met de leerling. Dat is de basis.”

Ismail Aghzanay, docent Rotterdam Designcollege

Ismail Aghzanay, leraar van het jaar 2018
Rotterdam, categorie VO
en docent Rotterdam Designcollege

Docent Aghzanay is recent verkozen tot leraar van het jaar 2018 Rotterdam, in de categorie VO. Desgevraagd vertelt hij dat waar wat hem betreft de essentie ligt, onafhankelijk van welk schoolprofiel je ook hebt: “Het gaat om het contact met je leerling. Een band moet je verdienen door het vertrouwen te winnen en stap voor stap op te bouwen. Zo leer je de leerling kennen. Dat is voor mij het startpunt; de basis waarmee ik verder kan en mijn bijdrage kan leveren als docent. En als dat lukt, dan ben ik steeds dankbaar dat ik aan die rol invulling mag geven.”


Match


Het RDC is een voorbeeld van hoe een middelbare school in de grote stad ervoor zorgt dat de leerling optimaal voorbereid is op zijn of haar vervolgstap. Want, alle design op een stokje: de wereld verandert in rap tempo. Hoe mee te veranderen, of zelfs te anticiperen op veranderingen, is bij LMC-VO continu een punt van aandacht.


Een voorwaarde voor het behouden van het unieke karakter van een school is de kleinschaligheid. Deze vormt het onderscheidend karakter, dat samen met de persoonlijke aanpak en de veelzijdigheid van het onderwijs, de ‘grote gemene deler’ is van de scholen. Want goed onderwijs dat aansluit op de persoonlijke ambities van de leerling én op het vervolgonderwijs of de arbeidsmarkt: dat is ons bestaansrecht. Er is echter één addertje onder het gras. “De” leerling bestaat niet. Iedereen is uniek. De op hun beurt eveneens unieke scholen spannen zich in om een zo goed mogelijke match te maken tussen het schoolprofiel en haar leerlingen.