Het Rotterdam van:
Anja van Raamsdonk
docent Gijsbert Karel van Hogendorp
In deze vaste rubriek neemt een collega je mee naar een betekenisvolle of dierbare plek in Rotterdam. En geeft vervolgens het stokje door.
Roep bij LMC-VO de naam Anja van Raamsdonk en men zegt meteen "Ja, die naam ken ik wel". Deze geboren en getogen Rotterdamse werkt al 43 jaar in het onderwijs, waarvan 23 jaar bij Gijsbert Karel van Hogendorp vmbo. Naast docent Nederlands, wiskunde, mentor en zorgcoördinator is zij ook enthousiast wandelaar, Bourgondiër en natuurliefhebber. Een prima combinatie, zo blijkt. In deze editie van het e-magazine neemt Anja ons mee in haar favoriete wijk, waar ze woont en werkt: Delfshaven.
Het prachtige monumentale gebouw van de GKH vmbo aan de Mathenesserdijk 455 is het startpunt van een mooie wandeling door Delfshaven. We slaan linksaf de Jan Kruijffstraat in. Aan het einde van de straat springt rechts op een pleintje een stalen kunstwerk letterlijk in het oog: een vrouwfiguur die in een grote cirkel lijkt te balanceren. Het geheel ziet er dynamisch uit en past wat dat betreft goed in het levendige straatbeeld. We overwegen even om hier al ergens een broodje kip-kerrie te 'scoren' maar we lopen verder, de drukke Schiedamsedijk over en de Spanjaardstraat in. Anja vertelt dat hier vroeger de markt was. Zij heeft in deze wijk al heel wat stapjes staan: als klein meisje, opgegroeid met haar zus in het Nieuwe Westen, kwam ze hier al vaak. “Voor een stuiver bracht het pontje over de Schie je dan de wijk in.” In de straat wisselen oude en nieuwe woonblokken en bedrijfspanden elkaar af.
Kunstwerk aan het einde van de Jan Kruijffstraat
We staan even stil voor de vestiging van de Kaapverdiaanse ondernemer Wesley dos Santos. Anja vertelt over zijn schoenenmerk Diversité Footwear en zijn bootverhuurbedrijf iKapitein. “Deze jongen wint de ene na de andere prijs. Hij komt regelmatig bij ons op school over de vloer; een aansprekend rolmodel voor onze leerlingen”. Wie hem googlet, hoeft niet lang te zoeken: in 2018 won hij de FunX Media Business Award en de RET Aardig Onderweg Award. En deze jonge ondernemer stond recent net als “onze” Leraar van het Jaar, Ismail Aghzanay van Rotterdam Designcollege, op het podium van het inspiratie-event TEDx Rotterdam.
We lopen door en Anja vervolgt haar eigen verhaal. Zij ontving een periode onderwijs bij de nonnen en vervolgde haar opleiding uiteindelijk op de Thomas More Academie. Anja en haar vriendin waren destijds de eerste meisjes op deze school. Haar onderwijscarrière startte op een basisschool in Crooswijk. Daar gaf zij les in groepen 3, 4 en 8; behaalde zij diverse (management) diploma’s en combineerde uiteindelijk het lesgeven met management. Totdat zij werd gevraagd om als docent aan de slag te gaan in het voortgezet onderwijs: bij de GKH in Delfshaven. Lang hoefde ze daar niet over na te denken en intussen werkt zij nog steeds met passie met en voor de leerlingen van de GKH.
Even verderop zien we, aan het einde van de Schans, het restant opdoemen van de uit 1853 daterende korenmolen “Het Vertrouwen”. Op verschillende momenten tijdens de wandeling wordt Anja herkend en vriendelijk begroet door leerlingen en ouders. Ook halverwege deze straat komt een vader op ons afgelopen en na een praatje vervolgen we onze weg richting de Voorhaven. We passeren indrukwekkende pakhuizen en knusse gevelhuisjes. Diverse monumenten zijn omgebouwd tot bedrijfsverzamelpand, met behoud van de karakteristieke gevels en interieurs.
De romp van de oude korenmolen “Het Vertrouwen”
Een oude ijssalon aan de Voorhaven blijkt nu in gebruik te zijn als pop-up lunchrestaurant. Het is nog maar een paar dagen open, vertelt uitbater Rinus ons terwijl hij ons uitnodigt om plaats te nemen op het terrasje. De lunchroom is eenvoudig maar gezellig. Rinus Dekker is de sommelier van het tegenoverliggende restaurant “ ’t Ouwe Bruggetje”. Hier genieten we van de zon en van een heerlijke tosti met een mildpittige saus. Zijn plan om in het leegstaande pand een kleinschalig pop-up lunchrestaurant te starten werd omarmd door de gemeentelijke afdeling Stadsherstel. In de zes maanden dat hij er gevestigd is, kunnen mensen er alle dagen behalve zondag terecht. We komen hier vast en zeker nog een keer terug voor de andere "Hollasian" lunchgerechten. "Deze kookstijl is een combinatie van Hollands met een Asian twist, of andersom: Asian met een Hollandse twist. Te denken valt aan de Hollandse kaastosti verrijkt met Sambal Telor (eiersambal) of Indian Curry geserveerd met spruitjesstamppot." legt hij uit.
Anja van Raamsdonk en ondernemer Rinus Dekker van het pop-up lunchrestaurant aan de Voorhaven
Omdat de plicht roept moeten we opstappen. We rekenen in totaal negen euro af en bedanken hem voor de gastvrijheid. De weg vervolgen we via de Piet Heynsbrug en we lopen een stukje verder langs het water. Een bewoner van één van de woonboten komt bovendeks. Hij lijkt zijn roes te hebben uitgeslapen en knippert met zijn ogen tegen de zon.
Historisch Delfshaven gezien vanaf de Aelbrechtskolk
Langs de bekende Pelgrimvaderskerk en het bekende zakkendragershuisje lopen we richting Mathenesserdijk. Anja wijst op het voormalige brugwachtershuisje, waar sinds kort ‘Lil’ Delfshaven’ op het zijraam prijkt. Wellicht het meest kleinschalige koffietentje van Rotterdam. De moeite waard om ook een keer uit te proberen, besluiten we en we lopen de Mathenesserdijk op langs cafés en restaurants.
Sommige adresjes zijn een begrip in de wijk én omgeving. Denk aan Soif waar je op een ponton kunt meedeinen met het water, aan ’t Eethuisje van Delfshaven wat gerund wordt door een ouder stel met een warm hart voor de buurt en aan ‘Ap Halen’. De naam zegt het al: bij Ap kun je (Indische) gerechten afhalen. “ ’t Eethuisje en Ap Halen raken steeds meer in trek: veel jonge tweeverdieners die hier zijn komen wonen maken er graag gebruik van”, vertelt Anja. “Ook ik vind het ideaal voor als ik na een late vergadering geen zin meer heb om te koken.”
Afhaal restaurant 'Ap Halen' aan de Mathenesserdijk
We lopen door langs een gezellige buurtkroeg en aan de overkant de tweede molen die we tijdens onze wandeling tegenkomen. Een ouder echtpaar die er voorbij loopt heeft er geen oog voor. Op het pleintje voor de school nemen we afscheid.
Dat er aan de weg getimmerd wordt, zowel door lokale ondernemers als door bewoners, is wel duidelijk. Er is leegstand, maar er zijn altijd mooie initiatieven die het licht zien dankzij betrokken Rotterdammers. Dat Surinaamse broodje kip-kerrie, die Hollands-Aziatische kom soep, dat Indische afhaalgerecht; die houden we intussen tegoed.
Anja draagt het stokje over aan: Lot Korsten orthopedagoog bij Expertisecentrum Eenheid Zorg. Lees over haar favoriete Rotterdamse plek in de volgende editie.
Route
De wandeling in een notendop: starten bij GKH, linksaf Jan Kruijffstraat, Schiedamseweg oversteken, rechtdoor Spanjaardstraat, linksaf 2e Schansstraat, 2e straat rechtsaf Schans, linksaf 3e Schansstraat, linksaf Voorhaven, Piet Heynsbrug over, linksaf Aelbrechtskolk, rechtdoor Voorstraat, linksaf Schiedamseweg, rechtsaf Mathenesserdijk, eindigen bij GKH.
Meer weten? Klik op de onderstaande button: