De LMC Academie
in een nieuw jasje
De onderwijswereld staat nooit stil...dus de LMC Academie ook niet. Goed onderwijs behouden we door te investeren in onze collega’s. De Master Leren en Innoveren, aangeboden door de LMC Academie, is hier een mooi voorbeeld van. Maar we gaan verder. Vanuit de LMC Academie werken we hard aan een geheel nieuw cursusaanbod. Detachering in het basisonderwijs, studiereizen, het Discovery café, mastertrajecten, persoonlijke coaching, ontwikkeltrajecten en nieuwe inspirerende workshops en cursussen.
Ben je nieuwsgierig geworden? Vanaf 30 mei is het gehele aanbod in te zien op onze nieuwe website: www.lmcacademie.nl.
Hartelijke groet,
Mirna van der Hoeven
Manager LMC Academie
Mirna van der Hoeven
Bij een nieuwe website hoort natuurlijk ook een nieuw logo. Klik op de button hieronder voor een ‘sneak preview’.
Het logo symboliseert de visie van de LMC Academie: we helpen je verder te komen in je carrière, waarbij we jouw wensen en ambities centraal stellen.
Vorig schooljaar startte de eerste lichting collega’s met de master Leren en Innoveren. Deze opleiding, is gericht op onderzoek en innovatie in het onderwijs. De zes docenten die deelnemen aan het traject zijn werkzaam op verschillende LMC-scholen, zoals de Horeca Vakschool Rotterdam, de Young Business School Rotterdam, de Toorop Mavo en de Theaterhavo/vwo. Na de opleiding zullen zij als teacher leader hun collega’s ondersteunen op hun eigen onderwijslocatie. In deze vaste rubriek geven we steeds het woord aan deelnemers aan een master- of maatwerktraject. Lees hier het enthousiaste verhaal van Ester Matieschek.
Vorig jaar maart heb ik mij aangemeld voor het mastertraject Leren en Innoveren. Deze opleiding richt zich op de vertaalslag tussen onderwijsinnovatie en het toepassen van deze innovatie in de praktijk. Op dit moment werk ik als docent Nederlands en Scheikunde op de Theaterhavo/vwo en geef ik les aan zowel de onder- als de bovenbouw. Als docent merkte ik dat het vaak moeilijk is om de vertaalslag tussen innovatie en praktijk vorm te geven, waardoor sommige goede ideeën op de plank blijven liggen. Om mij heen zie ik dat andere docenten dit ook lastig vinden. Door deel te nemen aan het traject wil ik niet alleen mezelf, maar ook mijn collega’s helpen om hun ideeën zo te ontwerpen dat deze makkelijk toe te passen zijn in de onderwijspraktijk. Daarnaast het leek mij interessant om onderzoek te doen in mijn werkomgeving. Hierdoor krijg je een helder beeld van wat er precies speelt in de klas. Met deze verwachtingen in mijn achterhoofd begon ik afgelopen augustus de masteropleiding aan de Hogeschool in Rotterdam.
Ester Matieschek
De eerste studiedag begon met een kick-off waarin het jaarprogramma direct duidelijk werd gemaakt. Het studiejaar is opgedeeld in drie blokken die betrekking hebben op verschillende onderdelen van een onderzoek. In het eerste blok leer je hoe je een onderzoek objectief opzet, in het tweede blok worden verschillende onderzoeksmethode toegepast en in het laatste blok wordt er een onderwijsinnovatie ontworpen.
De blokken zijn zo ingericht dat je meteen aan de slag kan met het doen van onderzoek in je eigen onderwijspraktijk. Dit vond ik persoonlijk heel fijn omdat je dan meteen jouw ontwerpen kan toepassen in je eigen klassen en dus meteen resultaat ziet van je werk. Doordat collega’s en leerlingen ook een bijdrage leveren aan het onderzoek zijn zij betrokken bij het gehele proces. Hierdoor heeft de innovatie een breed draagvlak. Tijdens de opleiding word je ingedeeld in een leerteam zodat je een groep docenten hebt waarmee je kan sparren over jouw ideeën. Zo help je elkaar om tot een beter ontwerp te komen.
Als teacher leader kan ik collega’s helpen om hun eigen onderwijs te verbeteren door kleinschalige onderzoeken uit te voeren en ontwerpprincipes aan te dragen.
Zo ben ik in mijn eigen onderwijspraktijk samen met collega’s van de sectie natuur- en scheikunde bezig om het aanleren van formulevaardigheden in de onderbouw te verbeteren. Daarnaast gaan we het curriculum van het derde leerjaar opnieuw ontwerpen met behulp van een ontwerpprincipe van Van Den Akker:
Figuur 1 Ontwerpprincipe van Van den Akker
Door dit nieuwe ontwerp hopen we dat het derde leerjaar beter aansluit op de bovenbouw, wat voornamelijk voor de leerlingen heel prettig zal zijn.
Het mastertraject voldoet tot nu toe zeker aan de verwachtingen die ik ervan had. Volgend jaar verschuift het blikveld van de eigen onderwijspraktijk naar de organisatie. Dan zal het onderzoek grootschaliger zijn, met als gevolg dat het ontwerpproces moelijker wordt. Dat lijkt mij een leuke uitdaging waar ik nu al naar uitkijk.
Ester Matieschek
Docent Nederlands/Scheikunde op de Theaterhavo/vwo