Het verschil

Welkom bij het derde LMC e-magazine. We kijken terug op een dynamische wervingsperiode waarin er weer enorm veel werk is verzet door de scholen om hun unieke schoolprofielen, -teams en -gebouwen onder de aandacht te brengen. Met grote toewijding zetten collega’s zich in om van de open dagen, scholenmarkten, informatie avonden en open lesmiddagen een succes te maken. Intussen bleef de winkel ‘gewoon’ open en is er goed onderwijs verzorgd voor onze eigen leerlingen, die hun schoolkeuze al lang en breed achter de rug hebben en alweer bezig zijn met hun volgende stap.


Waar we de eerste twee edities hebben uitgegeven als kleurrijk, handzaam boekje, publiceren we het e-magazine vanaf dit kalenderjaar alleen online. Lees in deze editie over techniek in het onderwijs, over de LMC Academie en over de groei die drie van onze collega's op geheel eigen wijze doormaakten met een Masteropleiding tot gedragsdeskundige. Dat laatste lees je in de vaste rubriek "De groei van:". In de vaste rubriek "Het Rotterdam van:" deelt een collega tot slot steeds een betekenisvolle plek of wijk in onze mooie stad.


De rode draad die overal in ons doen en laten nog steeds doorheen loopt, is dat we met elkaar het positieve verschil willen maken voor het kind. Lees hieronder het verhaal van Foued Boudazra, docent van Vak College Hillegersberg. Op een bijzondere manier wist hij nog meer tot steun te zijn in een cruciale periode in het leven van een van zijn leerlingen.

Foued Boudazra met oud-leerling Ashley

"Als docent kan je echt het verschil voor een leerling zijn." vertelde mijn docent Inge Heere tijdens het laatste jaar van mijn studie Nederlands. Deze opmerking is me altijd bijgebleven en ik besefte afgelopen schooljaar dat dit echt zo is. Een leerling uit de vierde klas kwam na de les naar mij toe en vroeg mij waarom ik niet minder zou gaan werken. Toen ik haar vroeg waarom ik dat zou doen, gaf zij aan dat ik er dan meer voor mijn kinderen zou kunnen zijn.


Ik vertelde haar dat ik juist werk zodat ik hen alles kan geven wat zij willen. Ze was inmiddels doorgelopen en was bij de deur gaan staan. Ze deed de deur open en zei: "Aandacht is veel meer dan spullen meneer." Ze liep weg, ik was er even stil van en besefte dat zij haar moeder het vorige schooljaar verloren had aan de ziekte kanker. Ik reed naar huis en de opmerking bleef door mijn hoofd spoken. Ik besefte dat zij het verlies van haar moeder nooit heeft kunnen verwerken en dat kan ook niet in zo'n korte tijd.


De volgende dag vroeg ik haar, wederom na de les, even te blijven zitten. In ons gesprek vertelde ik haar wat haar wijze opmerking met mij deed en legde haar het volgende voor.

Ik stelde haar voor postzegels, briefpapier en enveloppen voor haar te kopen. Zodat zij, steeds als zij er behoefte aan zou hebben, alles wat ze haar moeder nog zou willen zeggen gewoon kon opschrijven en de brief vervolgens naar mijn huisadres kon opsturen. Ik bood aan de brieven te ontvangen, te lezen en als ik het nodig zou vinden, zou ik haar een brief terugschrijven. Ze moest er even over nadenken maar een paar dagen later vertelde ze mij dat ze het goed vond.


Ik kocht vervolgens de beloofde spullen voor haar en gaf haar deze. Na twee weken verscheen de eerste brief. En toen weer één en weer één; iedere zaterdag ontving ik een brief. Mijn kinderen herkenden ze intussen en zeiden: "Papa, je hebt weer een brief van Ashley." Brieven, gericht aan haar moeder. Met verhalen over de dingen die ze meemaakt, waar ze bang voor is, gewoon dagelijkse zaken die een ander kind ook gewoon aan zijn of haar moeder zou vertellen.


Als ik de brieven lees en denk aan de opmerking van Inge Heere, dan besef ik echt hoe belangrijk de rol van docent is."


Foued Boudazra

Ashley studeert nu voor Allround laborant bij Techniek College en heeft een bijbaan. Zij noemt zichzelf rustig, down-to-earth en neemt de dagen ‘dag voor dag’. Nog steeds maakt zij af en toe de wandeling naar de brievenbus.


Zo zijn er vast nog veel meer bijzondere verhalen waarin een collega een leerling iets heeft kunnen meegeven dat impact heeft op het verdere vervolg van zijn of haar leven. En zeg nu eerlijk, is dat niet de belangrijkste reden waarom jij ooit voor het onderwijs hebt gekozen?


Marc Otto

voorzitter College van Bestuur



P.S. Klik op onderstaande button voor een gedicht van docent Peter 't Jong.