Bèta Challenge Programma (BCP)
op de Roncalli Mavo
“Het Bèta Challenge Programma biedt onze leerlingen een manier van onderwijs, waar ze hun hele leven plezier van zullen blijven houden.”
“In het schooljaar 2016/2017 ben ik in het traject gestapt om samen met enkele collega's een technologieroute te ontwikkelen op onze school. RoncaTech was al opgezet en het idee was om leerlingen door middel van opdrachten, met moderne technologie in aanraking te laten komen en competenties te ontwikkelen” vertelt Joziene de Wolf, docent IT en coördinator Bèta Challenge Programma van de Roncalli Mavo.
Leerlingen presenteren het project "WaterWall"
“Schooljaar 2017/2018 zijn we gestart met een klein groepje geïnteresseerde leerlingen die zich hadden ingeschreven. Inmiddels had ik twee collega's erbij om dit project op te zetten. Wij onderzochten welke competenties belangrijk zijn voor hun verdere ontwikkeling en ontwikkelden een programma met uitdagingen. Onze toenmalige directeur attendeerde ons ook op het Bèta Challenge Programma. We zijn erin gedoken en zagen allerlei raakvlakken met onze technologieroute en de aanvulling op de gebieden waar wij tekortschoten. We zouden ook het wiel niet meer zelf hoeven uit te vinden en we kregen ondersteuning op vele gebieden. We zijn er helemaal voor gegaan.
In januari 2018 gingen we het versnelde licentietraject in en binnen een half jaar tijd hebben we aan alle voorwaarden voldaan en onze BCP-licentie gekregen, een enorme opsteker!
BCP is een belangrijke poot in ons curriculum en het is een verplicht vak geworden in de brugklas (net als International Class). Van daaruit zijn we verder gaan ontwikkelen.
Inmiddels hebben we een nieuwe locatiedirecteur, Gijs Kruit. Mijn collega waarmee ik het project ben gestart is ergens anders gaan werken. Gelukkig heb ik twee collega's en een TOA (technisch onderwijsassistent) erbij gekregen. We zijn nu een team van vier, met ondersteuning van onze huidige locatiedirecteur. Als coördinator BCP zoek ik contact met het bedrijfsleven, ik haal opdrachten binnen, ik organiseer de bezoeken aan bedrijven, leg contact en organiseer ontmoetingen met de mbo's en ik onderhoud het contact met het scholennetwerk. Verder faciliteer ik samenwerking in ons team en doe ik eigenlijk alles wat nodig is (overigens net als mijn collega's). En ik geef les in het vak IT.”
"Dit schooljaar ben ik begonnen aan de Master Leren en Innoveren. Hier wil ik meer kennis opdoen over het ontwikkelen en implementeren van onderwijsvernieuwingen die bestendig zijn en echt iets veranderen voor de leerlingen en in het onderwijs. Mijn belangrijkste doel is dat kinderen de mogelijkheid krijgen zich optimaal te ontwikkelen en de kennis en vaardigheden meekrijgen, die ze nodig hebben in hun verdere leven."
- Joziene de Wolf
Drie opdrachten in een schooljaar
“We beginnen met een kick-off van een project; dat is bij het bedrijf, ofwel op school. Gezamenlijk zoeken we naar de mogelijkheden. Leerlingen doorlopen dan de ontwerpcirkel, die verschillende stappen kent. Door middel van onderzoek, praktische opdrachten en een eindwerkstuk (maquette, prototype, demo, digitaal ontwerp, film, enz.) zoeken ze naar een praktische oplossing voor een bedrijfsprobleem. Dit probleem valt binnen één van de zeven werelden van de techniek (1. Onze planeet, 2. Voeding & gezondheid, 3. Het menselijk lichaam, 4. Verkeer, Transport & ruimte(vaart), 5. Creatief & ontwerpen, 6. Geld & handel, 7. Wetenschap & ontdekken). We proberen alle werelden een keer in een opdracht te behandelen. Stapsgewijs gaan leerlingen het probleem op hun eigen manier oplossen, waardoor ze vele competenties ontwikkelen.
De docent fungeert als coach en begeleider. Reflecteren, feedback geven en ontvangen en werken aan vele verschillende competenties speelt een belangrijke rol in het proces. Falen mag altijd, maar leer ervan en verbeter jezelf. Leerlingen dagen zichzelf uit bij het zoeken naar een oplossing en vinden zo intrinsieke motivatie om zichzelf verder te ontwikkelen.
Tijdens het project bezoeken we het bedrijf; dat is wel een hele grote pre voor de beeldvorming van de leerlingen. Dan pas zien ze waar ze mee bezig zijn. En ook het presenteren aan de opdrachtgever is heel belangrijk.”
Julian, een tweedejaars leerling, is enthousiast over het project ‘StadsLAB’ van afgelopen schooljaar. Hij maakte kennis met de 3D-printer en is op school nu ook vaak te vinden bij de printer. Hij heeft een handleiding geschreven en geeft instructie over het gebruik van de 3d-printer. “Zelf ontwerpen en maken is leuk!"
Uit de praktijk
Een voorbeeld van een project van afgelopen jaar is bij verzorgingstehuis de Zellingen/ van Rijckehove in Capelle aan den IJssel. Vanuit het horecamanagement kwam de vraag of de leerlingen een oplossing konden bedenken om het gepureerde eten dat de cliënten krijgen aantrekkelijker te presenteren, zodat er beter gegeten wordt. Leerlingen zijn op bezoek geweest bij het verzorgingstehuis en hebben letterlijk een kijkje in de keuken gekregen. Daarna zijn ze (enkele weken) aan de slag gegaan. Eerst moesten ze onderzoek doen naar de opdrachtgever en het probleem. Daarna zijn ze oplossingen gaan bedenken en er prototypes van gaan maken. De een is een 3D-ontwerp gaan maken en heeft dat laten 3D-printen, de ander is gaan knippen en plakken en weer een ander had een conceptuele oplossing. De eindresultaten hebben ze gepresenteerd aan een flinke groep geïnteresseerde medewerkers van het tehuis. Toen hebben ze ook een rondleiding gekregen van het hoofd van de technische dienst van de Zellingen/ van Rijckehove. Tijdens het proces zijn ze in aanraking gekomen met de opleiding Human Technology aan het mbo.
Zo leren de leerlingen bij BCP op een totaal andere manier van werken dan ze gewend zijn. We hebben moderne apparatuur op school, (3D-printer, 3D-scancomputer, kleine robots, arduino’s, Little Bits en meer) waardoor oplossingen gevonden worden vanuit vele invalshoeken.
“Ik ben begonnen als CKV-docent en het raakvlak creatief denken komt bij het Bèta Challenge Programma goed van pas.” - Joziene de Wolf