De groei van:

Huibert Sandberg

Docent bij de Horeca Vakschool Rotterdam
en student 'Master Leren en Innoveren'

Huibert Sandberg is als docent al tien jaar werkzaam bij de Horeca Vakschool Rotterdam. Sinds september vorig jaar volgt hij via de LMC Academie de Master Leren en Innoveren (MLI). Dat betekent één dag in de week naar de Hogeschool Rotterdam met daarnaast een aantal uren per week bezig zijn met de studie. Het eerste jaar van deze tweejarige opleiding zit erop. Een mooie gelegenheid om met hem terug- en vooruit te kijken.

Huibert Sandberg (rechts), in de keuken met HVSR-leerlingen

En Garde


De deur van het kantoortje in de grote keuken van de Horeca Vakschool staat meestal open. Dit keer gaat-ie dicht, speciaal voor het interview voor het e-magazine. Het grote raam biedt uitzicht op de keuken, gevuld met leerlingen die met elkaar het diner van de avond voorbereiden. Op woensdag- en donderdagavond is namelijk het sfeervolle schoolrestaurant ‘En Garde’ geopend en ook vanavond weer worden de veelal vaste gasten getrakteerd op een met liefde bereid en geserveerd avondmaal. Op dinsdag en vrijdag kan er in het restaurant worden geluncht. Dan gaat de deur even open en verschijnt een leerling-in-tenue om een kopje koffie te brengen. Hij is één van de leerlingen die deze avond het diner zal uitserveren in het restaurant. Over gastvrijheid hoeven ze niet veel meer te leren, lijkt het.


Trots


Docent Huibert Sandberg vertelt trots over “zijn” school en nog trotser over “zijn” leerlingen. “We werken hier hard maar graag, ik voel mij helemaal thuis en dat zie ik ook bij collega’s.” Zowel in de keuken als in het restaurant wordt keihard gewerkt. Maar er wordt ook gelachen en gepauzeerd. Dat moet wel, want er worden soms lange dagen gemaakt. Een docent komt de keuken binnenwandelen en groet de aanwezige collega. “Kijk, dit is nu wat ik bedoel,” legt Huibert Sandberg uit, “dat een collega waneer hij klaar is naar de keuken komt om een kijkje te nemen bij zijn mentor leerlingen, dat is wat de kinderen waarderen.”

Als je bereid bent je in hen te verdiepen, dan lopen ze ook harder voor je als je ze een keer nodig hebt. Zo stonden er op de LMC-personeelsdag vorig jaar om zeven uur ’s ochtends op ons verzoek twintig leerlingen voor de deur van de school te wachten, klaar om de lunch voor de ruim 800 (!) aanwezige personeelsleden te komen helpen bereiden.


Zo’n vier jaar geleden startte Huibert met het bijspringen in het bedrijfsleven, naast zijn functie als docent. Één à twee keer per week kookte hij in de keuken mee in restaurant Fred. Nog steeds draagt hij op aanvraag regelmatig een flinke culinaire steen bij tijdens evenementen, zoals Culinesse en Rotterdamse Kost. “Heel leuk en verfrissend om te doen, bij wijze van afwisseling en je leert altijd weer wat bij.”


MLI


We snijden het onderwerp MLI aan. Huibert buigt zich naar voren en vertelt breed gebarend over de opleiding waar hij in september 2018 aan begon.


“Je gaat je specialiseren en verdiepen op onderwijskundig gebied; daarnaast ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden.” vertelt hij. “Het is heel leuk en leerzaam om in een groep ‘studenten’ te zitten die bijna allemaal ergens anders werken. De opleiding gaat onder andere over theorieën van leren, over onderwijsinnovaties en je gaat in op hoe je vernieuwing in kunt zetten in je werkomgeving. Aan het eind van je eerste jaar krijg je een assessment en in het tweede jaar moet je je eigen onderzoek op touw gaan zetten.”

'Change agent'


“Onze uitdaging is om je in twee jaar op te leiden tot een change agent die het onderwijs op je school verbetert.” – uit: omschrijving Master Leren en Innoveren (website Hogeschool Rotterdam)

Op de vraag op welke manier je het geleerde in kunt zetten in de praktijk, antwoordt hij: “Iedereen heeft een eigen gedachte of insteek van zijn of haar lessen. In de opleiding word je je daarvan bewust gemaakt. Je leert voor jezelf en voor anderen je te verantwoorden welke keuzes je daarin maakt. Ik vind persoonlijk dat de leerling centraal moet staan. Dat wil zeggen, dat ik als docent wil weten vanuit welk denkpatroon een leerling werkt of welke behoefte hij of zij heeft. Daarnaast maakt samenwerkend leren oftewel collaboratief leren dat leerlingen door samen te werken in kleine groepen een gemeenschappelijk (leer)doel bereiken. Het gaat wat mij betreft om de combi: groepsgewijs leren en tegelijkertijd leerlingen zich steeds meer bewust laten worden van de eigen leerdoelen.”


Onderzoek


Huibert blikt vooruit naar de afstudeeropdracht waar hij na de herfstvakantie aan zal beginnen. “Het moet een onderwijsinnovatie teweeg brengen, die blijvend is en gedragen wordt.” legt hij uit. “Om dat laatste voor elkaar te krijgen, worden HVSR-collega’s betrokken bij het opzetten en uitvoeren van onderzoek. Dat noemen ze ook wel: ‘Participatief Actieonderzoek (PAO)’”. Wie dat googelt, kan lezen dat bij Participatief Actieonderzoek het participeren van de doelgroep en de opbrengsten voor de doelgroep centraal staan (bronnen: Vereniging Hogescholen en ThiemeMeulenhoff).


Met hulp van een MLI-studiegenoot gaat Huibert een selectie maken van een groepje collega’s om als co-onderzoeker mee te werken.

Huibert Sandberg

Ook hierbij wordt er niets aan het toeval overgelaten; aan de hand van de kleurentest van De Caluwé wordt een onderzoeksteam samengesteld. Het kleurenmodel geeft een betrouwbaar beeld hoe mensen, in dit geval collega’s, denken over veranderen.


Het onderwerp van zijn onderzoek waar hij op dit moment aan denkt, is breed en interessant: de rol die metacognitieve vaardigheden spelen bij de overgang van een leerling van vmbo naar mbo. Lees: de capaciteiten van de leerling om te plannen, enz. Daarbij wil hij naast zijn eigen collega’s, ook de leerlingenraad betrekken. Een interessant en actueel project, wat ongetwijfeld nog in één van de volgende edities van dit emagazine aan de orde zal komen.


Na een fotomoment met leerlingen, een bezoekje aan de aula en een laatste handdruk is het tijd om met enige tegenzin de dynamiek in het gebouw aan de Noordsingel weer te verlaten.


Meer weten over de LMC Academie, de Master Leren en Innoveren of over de Horeca Vakschool Rotterdam? Klik op één van de onderstaande buttons.