Montessori Mavo Rotterdam

ontdekken met hoofd, hart en handen

Vorig schooljaar is de Montessori Mavo Rotterdam (MMR) gestart met 31 brugklassers en een tweede klas met 24 leerlingen. Locatiedirecteur Florence Weytingh startte ook nieuw in augustus 2018 en heeft haar draai gevonden aan de Walenburgerweg. Alles was nieuw; het team, de leerlingen en een ‘Montessori Mavo‘.

Als je binnen komt, weet je dat je in een Montessorischool bent, je wordt aangesproken, het maakt niet uit door wie, met vragen als; Zoek je iemand? Heb je een afspraak? Ook het huiselijke komt naar voren. Er staat een zitbank bij binnenkomst, er hangen kunstwerken van leerlingen aan de muren. Er is veel licht en er zijn hoekjes waar leerlingen zelfstandig werken of kunnen samenwerken in open ruimtes. In de kantine staat een piano én bij de entree hangt een portret van Maria Montessori.

“Je kunt ons vergelijken met een beslag in een siliconen mal. Alle Montessori-ingrediënten zitten er in, alleen kunnen we een beetje meebewegen, we zitten niet in een star blik” vertelt Florence. “De kinderen die bij ons op school zitten, zitten in de ‘gevoelige periode van sociale organisator’. Ze willen meer zelf bepalen, grotere verantwoordelijkheid dragen en vooral veel doen met leeftijdgenoten. Dit alles in de setting van het sociaal-maatschappelijk belang van de samenleving. Daarom is samenwerken zo belangrijk in deze fase, net als organiseren. Leerlingen organiseren zelf het schoolfeest of runnen de kantine maar kunnen bijvoorbeeld ook deelnemen in de commissie bij een sollicitatie van een nieuwe collega.”

Leerlingen hebben allemaal de MMR-map. In die map zit voor elk vak een aftekenkaart. Zodra leerlingen opdrachten afhebben, laten de leerlingen dit aftekenen bij de docent. Dit kan tijdens de momenten van zelfwerkzaamheid in de les, of tijdens keuzewerktijd. In de map zitten ook de toetsanalyses. Er wordt een minimum aan toetsen gegeven maar die mogen dan wel herkanst worden. Wil een leerling in aanmerking komen voor de herkansing dan moet de aftekenkaart helemaal af zijn, de toetsanalyse gemaakt zijn en het plan van aanpak voor het leren van de herkansing met de docent besproken zijn. Reflecteren is heel belangrijk binnen het Montessorionderwijs. Na elke les heeft de docent met de leerlingen een moment van reflectie; Wat heb je geleerd? Wat ging er goed of wat ging er fout? Wat gaan we de volgende keer behandelen?

“Onze manier van lesgeven is toets-arm. Na een bepaalde periode wordt gekeken of je de stof voldoende of onvoldoende beheerst. Dit houden wij bij in ‘Peppels’; een digitale leeromgeving waarmee leerlingen hun schoolwerk kunnen plannen en een portfolio opbouwen met proeven en bewijzen. Het portfolio groeit hun hele schoolloopbaan mee en bevat naast resultaten van toetsen ook ‘bewijzen’ waaruit blijkt wat zij geleerd hebben, zoals filmpjes, grafische ontwerpen en digitale presentaties. Twee keer per jaar heeft de leerling een rapportgesprek met zijn coach en ouder(s) en houden het Peppels-portfolio erbij. Het reflecteren op doelen en jezelf presenteren, is heel erg MMR eigen" geeft Florence aan.

Michelle Krull is zorgcoördinator en geeft ook Nederlands aan een klas eerstejaars. Verder heeft ze nog veel andere taken, zoals de intake van nieuwe leerlingen. “Hiervoor heb ik 15 jaar in het montessoribasisonderwijs gewerkt. Ik ben al montessoriaan vanaf de pabo, daar draaiden we met de hele ‘montessoriklas’ extra uren voor ons montessoridiploma. Ik ben werkzaam geweest op diverse montessoribasisscholen. Daar heb ik les gegeven aan de groepen 6/7/8, 7/8 en een 5/6/7/8. Het oudere kind en ik passen goed bij elkaar, zeg maar. Tussendoor heb ik ook mijn Master SEN gehaald” vertelt Michelle. “Toch was de overstap van po naar vo echt pittig. Dit wist ik al vanuit mijn ervaring aan de verzendende kant. Ook vanuit de ontvangende kant weet ik nu, dat het voor leerlingen een overload aan informatie kan zijn. Gelukkig bieden wij onze leerlingen een zachte landing aan het begin van het schooljaar. We starten rustig op.

De MMR kwam op mijn pad tijdens een vo-avond op de basisschool waar ik toen werkte. Ik ben aangehaakt bij het oprichten en heb op verschillende aspecten meegeholpen met het opstarten van de school. In mijn carrière had ik regelmatig mavo-leerlingen die heel goed op een montessori mavo hadden gepast, maar er was er geen in de regio. Ik was daardoor overtuigd dat deze school er moest komen.”

"Aan het einde van vorig schooljaar is de Gallery gehouden. Elke leerling presenteerde zich aan schoolgenoten en ouders met als rode draad: Wat heb ik geleerd? Hoe ben ik gegroeid? Dat mochten ze presenteren in een filmpje, storytelling of in een ‘act’. Het was heel inspirerend, voor iedereen. Dat is onze opdracht aan de leerlingen: een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en een bewuste rol in de samenleving” vertelt Florence enthousiast.


“De uitdaging in het voortgezet montessorionderwijs vind ik dat we de aanpak en visie van Maria Montessori vorm willen geven voor een leeftijdsgroep die zij minimaal beschreven heeft. Het makkelijke daaraan is weer, dat je veel kanten op kunt, juist omdát ze het niet beschreven heeft” sluit Michelle af.


Achtergrondinformatie:

Kerstactie van Lara: schoenendoospakketten


De afsluiting voor de kerstvakantie hebben de leerlingen zelf georganiseerd: een kerstontbijt. Ingrediënten die het ontbijt volgens de leerlingen moest bevatten: gezelligheid, kerstmuziek, lekker eten en er wordt gedacht aan de minder bedeelde medemens. Lara, een tweede klasser en lid van de leerlingenraad, bedacht schoenendoospakketten te maken met speelgoed en lekkers voor kinderen die bij het Voedselcentrum komen. Het Voedselcentrum zit bij hen in de wijk en hebben ze leren kennen tijdens het project ‘Open Vensters’, waarbij MMR-leerlingen kennis hebben gemaakt met de Provenierswijk, de buurt waar zij elke dag naar school gaan. Alle leerlingen hebben een schoenendoos samengesteld en die hebben zij
’s middags uitgedeeld in het Voedselcentrum.