Woensdag: Samenwerken
De samenwerking kan flink lijden onder disbalans in werkdruk of individuele factoren. Collega’s die onder druk staan, zijn minder snel bereid elkaar te helpen. Ze hebben of kunnen dan ook weinig begrip hebben voor fouten van anderen en zijn minder ‘ingecheckt’ bij het werk. Merk je dat de sfeer in je team of school slechter wordt? Dan is dat een goede reden om het werkplezier van het team te onderzoeken. De momenten waar met collega’s niet alleen over werk wordt gepraat, worden steeds minder tijdens de coronatijd. Met het team lunchen of de vrijdagmiddagborrel lijkt niet meer zo verstandig.
Zorg voor je collega’s!
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je collega’s te ondersteunen:
• Toon betrokkenheid en sociale steun (bel elkaar als fysiek contact niet lukt): geef de ander ruimte om stoom af te blazen en zijn/haar hart te luchten. • Normaliseer mogelijke spanning- of stressklachten: stel gerust door uit te leggen dat dit normale reacties op een abnormale gebeurtenis zijn. • Monitor klachten over tijd en trek aan de bel als nodig: bespreek je bezorgdheid altijd met de collega zelf. Als het nodig is: besluit altijd gezamenlijk om door te verwijzen (via leidinggevende, HR-adviseur of arbodienst HumanCapitalCare).
Ondersteun elkaar in het creëren van een dagelijkse structuur:
- Plan een gezamenlijke dagstart in met één of meer collega’s.
- Maak samen een ommetje (op 1,5 meter). Beweging ontspant lichaam en geest.
- Stel samen een dag- of weekplanning op.
- Bespreek de werkzaamheden met collega’s en verlicht collega’s die het moeilijk hebben eventueel van taken.
- Creëer een buddystructuur, binnen je team, locatie of extern.
Hiermee aan de slag? Feedback is belangrijk voor ons werkplezier, maar goede feedback geven is niet heel makkelijk. Begin daarom klein en zie dat het grote impact heeft. Geef vanaf vandaag elke dag een compliment aan een van je collega's. Videobel deze week met een random collega van een andere school, die op groen staat in de Skype for business en maak kort kennis met elkaar en elkaars werk.
Maak op school of online in Teams een digitale werkpleziermuur, waar iedere collega post-its, foto’s, plaatjes of steekwoorden kan achter laten van werkpleziermomenten. Start een Ommetjes-competitie. De hersenstichting heeft een mooie Ommetje-app ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Klik op de afbeelding voor meer informatie:
Meer weten? Bekijk dan dit filmpje over collegiale ondersteuning tijdens de Coronacrisis (duur 11:10 minuten).
Weggevertje samenwerken:
Mmm, lekker feedback - 16 stuks a 12 g. UTZ Certified melkchocolade
Hoe verleid je mensen om feedback te vragen? Door ze er eerst aan te laten proeven. Wie de smaak te pakken heeft, wil meer.
Feedback kaarten – set 12 stuks
Positieve feedback geven aan elkaar, draagt bij aan de goede sfeer op de werkvloer. Iedereen vind het leuk om complimenten te krijgen. Maar in de drukte van alledag komt het er vaak niet van. Met deze set van 12 kaarten is het supermakkelijk! Schrijf een leuk berichtje en leg de kaart op het bureau van je collega.
Interesse? Wij verloten een aantal sets chocola of kaarten. Klik op de button en mail je contactgegevens door onder vermelding van het onderwerp ‘Samenwerken’.