Het Rotterdam van: Debora Lima dos Santos

Docent Nederlands bij de afdeling ISK 16+ van Rotterdam Designcollege


In deze vaste rubriek neemt een collega je mee naar een dierbare of bijzondere plek in Rotterdam. En geeft vervolgens het stokje door.

De Zevenhuizerplas is de grootste zwemplas van Zuid-Holland. Je kunt er heerlijk zonnen, zwemmen, waterskiën of duiken. Wie in de warme zomermaanden de drukte op het strand even wil ontvluchten, kan er helemaal omheen wandelen. Collega Debora Lima dos Santos neemt ons mee naar de oase van rust aan de landelijke noordkant van deze zwemplas.

Een zonnige, frisse donderdagochtend in de krokusvakantie. De Zevenhuizerplas ligt er zonnig bij. Deze waterpartij tussen Rotterdam en Gouda is ooit ontstaan door afgravingen, om zand te winnen voor de woningbouw in de jaren zeventig. Door de jaren heen blijkt dat de natuur zich deze plek helemaal eigen heeft gemaakt. Er leven nu tussen de vele soorten begroeiing volop vissen en vogels. Dit keer is het woord aan collega Debora Lima dos Santos. Annefieke Bonants heeft in het vorige e-magazine het stokje aan haar overgedragen. Annefieke was docent NT2 bij de afdeling ISK van Het Zuiderpark College; Debora is - eveneens als docent Nederlands - verbonden aan de ISK afdeling van Rotterdam Designcollege. Op de hoek waar de Siciliëboulevard en de Brandingdijk elkaar ontmoeten is een niet te missen trefpunt geplaatst. Deze blijkt inderdaad de vorm te hebben van een bijzonder gevormde boei, precies zoals Debora al eerder omschreef. Dit is het startpunt voor een mooie wandeling. Met aan de ene kant van het wandelpad uitzicht op de bekende recreatieplas en aan de andere kant het wuivende riet dat de aanpalende weilanden en waterpartijen omzoomt.

Tekst loopt door onder afbeelding

Oostwaarts

Debora is geboren in het Nieuwe Westen van Rotterdam en groeide op in Hoogvliet. Afgezien van haar jeugd die zij buiten de stad doorbracht, heeft zij altijd in Rotterdam gewoond. “Bij iedere verhuizing ging ik weer een stapje verder oostwaarts.” vertelt zij daarover, “Een paar jaar geleden liep ik toevallig door de Van Weelstraat en kwam ik langs mijn geboortehuis. Toch bijzonder om dat na al die jaren weer te zien. In mijn studententijd heb ik in Kralingen gewoond, daarna in Oosterflank en nu woon ik alweer zeven jaar in Nesselande.” Regelmatig trekt zij er met haar gezin op uit, voor een fietstochtje met de kinderen in de bakfiets of voor een picknick op één van de rustigere plekjes aan het water aan de noordkant. Terwijl ze dit vertelt, zien we in de verte twee zwanen ons op hun gemakje tegemoet zwemmen. Waarom Debora juist deze plek uitkoos om te laten zien, behoeft niet veel nadere toelichting. “Het is vlakbij huis, maar altijd weer een uitje om hier te zijn;” zegt ze, “óók als ik niet heel veel tijd heb omdat ik snel weer mijn online lessen moet vervolgen. Een ommetje is dan zó gemaakt. Fijn om tussendoor even in een andere omgeving te zijn.” Wie helemaal rondom de plas wil lopen, moet er wat meer tijd voor uittrekken: ongeveer een uur, adviseert ze.

Tekst loopt door onder afbeelding

Het verschil

Na de middelbare school wilde Debora graag iets met talen doen, liefst in of in de buurt van Rotterdam. Een passende opleiding in onze regio kon zij destijds niet vinden. Via een aantal vriendinnen belandde zij min of meer toevallig op de pabo. “Het was eigenlijk meer om uit te proberen, maar voordat ik het wist waren er vier jaren voorbij en had ik mijn diploma.” legt ze uit. “Ik kwam er toen al snel achter dat ik in plaats van werken op een basisschool, graag verder wilde studeren. Het werd sociologie. Ik was tijdens mijn studie werkzaam als docent in de wereld van NT2: Nederlands als Tweede Taal,” vervolgt ze, “en uiteindelijk bij Rotterdam Designcollege wat toen nog het Carré College heette". Intussen is ze hoofd van de vakgroep ‘Nederlands 16+’ en werkt ze nog steeds met veel plezier in het ISK-team aan de Westzeedijk. “Grappig dat ik altijd heb gezegd dat ik niet aan pubers les wilde geven en nu doe ik niet anders. Het is een bijzondere doelgroep. Sommige leerlingen hebben al zoveel meegemaakt in hun leven. Ze zijn in principe nog kind, maar tegelijkertijd wordt er soms best veel van ze verwacht. Het is mooi om in hun leven een beetje verschil te kunnen maken". We zijn gaan zitten op een vlonder. Vandaar kijk je uit over het weidse, glinsterende water. De zwanen zijn intussen vlakbij en doen zich tegoed aan onduidelijke lekkernijen die in het ondiepe water te vinden zijn. Deze heerlijke plek, ideaal voor een korte of langere pauze alleen of in gezelschap, hoort inderdaad thuis in ons groeiende lijstje bijzondere locaties in de stad.

Debora draagt het stokje voor de volgende editie over aan collega Ayca Sevincli van Young Business School Rotterdam.

Lees- en kijktips

1. Interviews met ISK-leerlingen

De ISK-leerlingen volgen regelmatig theaterworkshops, verzorgd door docenten van het nabij gelegen Maaspodium. Om de bijzondere samenwerking tussen dit theater en de school te belichten, werden door het Maaspodium een aantal jaren geleden vijf ISK-leerlingen geportretteerd en geïnterviewd. Klik hier of op de afbeelding om hun verhalen terug te lezen.

image

2. Natuurdocumentaire

Over het natuur- en recreatiegebied Zevenhuizerplas is een prachtige natuurdocumentaire gemaakt, waarin het leven onder het wateroppervlak centraal staat. In drie kwartier tijd komen de vier seizoenen langs en zien we de invloed van de veranderende jaargetijden op het leven in de natuur. Klik hier of op de foto om de documentaire te bekijken op Youtube.

image

Over de Internationale Schakelklassen (ISK)

Het Rotterdam Designcollege heeft een aparte afdeling ISK. Er wordt onderwijs gegeven aan leerlingen tussen de 12 en 18 jaar die nog niet zo lang in Nederland wonen en de Nederlandse taal nog niet goed genoeg beheersen om deel te kunnen nemen aan het reguliere voortgezet onderwijs (vo) of het middelbaar beroeps onderwijs (mbo). Leerlingen tussen de 12 en 15 jaar krijgen les op de locatie Beukelsdijk en leerlingen van 16 jaar en ouder volgen onderwijs op de locatie aan de Westzeedijk. Een goede beheersing van de Nederlandse taal is een voorwaarde voor het succesvol kunnen deelnemen aan het reguliere onderwijs, biedt betere kansen op de arbeidsmarkt en stelt de leerlingen in staat om volwaardig deel te kunnen nemen aan de Nederlandse samenleving. Gemiddeld volgen de leerlingen 2 jaar ISK-onderwijs. Leerlingen van de afdeling 12-15 jaar stromen na het ISK-onderwijs door naar vmbo, pro (praktijkonderwijs) of het mbo. Leerlingen van de afdeling 16+ stromen uit naar het mbo, vmbo en werk. Bron: website en schoolgids Rotterdam Designcollege

image