LMC ACADEMIE
Cursus Werkplek-begeleider
LMC ACADEMIE
Cursus Werkplekbegeleider
Al vele jaren werken de Hogeschool Rotterdam en LMC Voortgezet Onderwijs samen. Met veel plezier en succes verzorgt de Hogeschool Rotterdam via de LMC Academie de cursus ‘Werkplekbegeleider’. In deze cursus leren docenten hoe ze hun docenten in opleiding (dio) het beste kunnen coachen en begeleiden.
Docenten in opleiding hebben de begeleiding van werkplekbegeleiders nodig om startbekwaam te worden. Als werkplekbegeleider leer je hoe je de competenties, talenten en het leervermogen van de dio’s kunt versterken en welke gesprekstechnieken je het beste kunt inzetten. Dit schooljaar is alweer de negende groep met de cursus ‘Werkplekbegeleider’ gestart. Een mooi moment om de samenwerking met de Hogeschool Rotterdam in het kader van deze cursus te belichten. Marlous van Deelen, coördinator en trainer van de Hogeschool Rotterdam, licht de cursus en de samenwerking toe.
Hoe ervaar jij de samenwerking Hogeschool Rotterdam en de LMC Academie?
“Mijn beeld van de LMC Academie is een organisatie die consequent werkt aan de professionalisering van medewerkers. In het kader van ‘Samen Opleiden’ betekent dit dat de dio’s begeleid worden door een werkplekbegeleider die goed kan begeleiden en zich ervan bewust is dat zij/hij een onderdeel is van de opleiding van de dio. Als post-hbo-onderwijs van de Hogeschool Rotterdam verzorgen wij daarom de cursus werkplekbegeleider. Ik ervaar een goede samenwerking, de communicatie is goed en we zijn gericht op het goede doen voor de werkplekbegeleider en we proberen ook zoveel mogelijk op elkaar aan te sluiten. De LMC Academie werkt gericht, het is niet ‘even iets tussendoor’. Daarom is LMC-VO zich bewust wat de taak van werkplekbegeleider inhoudt voor de docent en wat het ook aan persoonlijke investering kost.”

Marlous van Deelen
Waarom is het zo waardevol om de training ‘Werkplekbegeleider’ te volgen?
“Natuurlijk leer je als werkplekbegeleider van de ervaring door deze rol simpelweg uit te voeren. Toch denk ik dat het volgen van deze cursus een enorme meerwaarde heeft” zegt Marlous beslist. “Oud-cursisten geven aan dat door de cursus te volgen, hun gevoel wordt bevestigd dat wat ze al doen, de juiste aanpak is. Daarnaast geven ze aan dat ze veel leren door methodisch te werken. Methodisch werken is voor collega’s die al meer ervaring hebben in het begeleiden van collega’s. Je leert vooral veel door vragen te stellen en goed te luisteren. Dit doe je door gebruik te maken van de gesprekscyclus van Korthagen. Als werkbegeleider ben je naast coach, ook deel van de opleiding van een dio, je bent dus ook ‘leraar’. De werkplekbegeleider leert bij de begeleiding van dio’s het docentschap te expliciteren. Als coach neem je ook je eigen ontwikkeling onder de loep. Vanuit de Hogeschool stimuleren we de werkplekbegeleiders om progressiegericht te werken. Dit houdt in dat ze zich vooral moeten richten op wat ze wél zien en te kijken naar de kracht van de dio.”

Trainer Mieke Mulder van Hogeschool Rotterdam verzorgt de cursus Werkplekbegeleider deel A.
Rol van de werkplekbegeleider
“Een goede docent is niet per definitie een goede coach, daar moet je op getraind worden” geeft Marlous aan. “Docentvaardigheden heb je nodig als coach, maar conflicteren ook met de rol van coach. Tijdens de cursus leren de docenten vooral te kijken naar hun eigen gedrag en coachingsstijl. Dit kan soms best confronterend zijn, maar daarom juist ook leerzaam. We leren ze om samen te zoeken naar oplossingen.”
Kun je het verschil tussen deel A en deel B belichten? Is het mogelijk om gelijk deel B te volgen of dien je met deel A te beginnen?
“In deel A gaan we in op de basis, dus wat moet je doen en wat wordt er van jou verwacht als werkplekbegeleider? We leggen uit wat de Hogeschool Rotterdam, maar ook andere instituten, voor jou als werkplekbegeleider kunnen betekenen. Daarnaast leer je meer over jouw rol als werkplekbegeleider, leer je hoe je het best kunt observeren en krijg je antwoord op jouw leervragen en leer je een docentstijl aan die bij jou past. Uiteindelijk met als doel dat het leerresultaat van de werkplekbegeleider is dat je bewust bent wat voor soort gesprek je voert, hoe je dat aanpakt en hoe jij de dio in zijn/haar autonomie zet. Tijdens deel A wordt vooral de praktische kant van jouw rol als werkplekbegeleider belicht.”
Sinds maart 2022 biedt de LMC Academie de cursus ‘Werkplekbegeleider – deel B’ aan. "Bij deel B gaan we in op krachtgericht coachen. Je ontwikkelt pas veerkracht, als je hoort wat je goed doet. Coaching gaat richting begeleiding en door middel van het toepassen van de motiverende gesprekstechniek kun je didactisch- en progressiegericht coachen, werken met kwaliteiten én krachtgericht coachen. Bij deel B ga je dus meer de verdieping in op het gebied van coaching.”
“Ik adviseer om eerst deel A te volgen en daarna pas deel B. Zie het een beetje als dat je eerst leert fietsen, je begint hier ook stap voor stap met de basis en gaat niet gelijk mountainbiken in de Ardennen. Bij deel A leer je de juiste manier van observeren en ook hoe je jouw rol als werkplekbegeleider het best kunt neerzetten. Je hebt dan al de juiste praktische richting en vanuit deze basis, ontwikkel je bij deel B deze basisvaardigheden verder en ga je hier gericht mee aan de slag.”
Over Marlous
Marlous van Deelen is uitvoerder en coördinator van de cursus ‘Werkplekbegeleider’ en ‘Schoolopleider’, zij is in 2010 gestart met het geven van deze trainingen. In onderwijsland wordt coaching steeds belangrijker. Niet alleen voor leerlingen maar ook voor docenten. Samen met haar team maakt zij deel uit van ‘Samen opleiden’ van de lerarenopleiding. Marlous is begonnen als docent handvaardigheid op een vmbo-school, met coördinator-taken, was zorgcoördinator en later ook teamleider.


Reacties van deelnemers
Oud-cursisten geven aan dat ze dankzij de cursus veel leren door het contact met een dio, het is absoluut een professionaliseringsslag voor docenten. Ook het methodisch werken wordt als pluspunt ervaren, bijvoorbeeld door middel van de cyclus van Korthagen als gespreksmethodiek. Wat ook door oud-cursisten wordt genoemd, is dat ze leren hoe je feedback geven en oordelen kunt uitstellen, je leert vooral door vragen te stellen. Zij geven aan dat het fijn is dat je je dio op de van tevoren afgesproken punten, feedback geeft. Door de feedback te faseren, kan een dio deze beter verwerken.
Selvi Gungormus is docent van Zuiderpark College en heeft de cursus Werkplekbegeleider gevolgd. Wij waren benieuwd hoe zij de cursus heeft ervaren. Selvi was al werkplekbegeleider, toen ze aan de opleiding begon. Het was toen haar tweede jaar als werkplekbegeleider, het eerste jaar is zij deels ingewerkt door haar eigen werkplekbegeleider toen ze zelf stage liep. Zij geeft aan dat ze een hele fijne stageperiode heeft gehad, goed is ingewerkt en altijd fijne feedback heeft gehad. Voor haar is dit de drijfveer geweest om de cursus te volgen en haar stagiaires nog beter te kunnen begeleiden. Selvi kijkt positief terug op de cursus en geeft aan dat het een leuke en leerzame cursus is en dat vooral het leren van elkaars ervaringen top was. Zo heeft zij inzage gekregen in verschillende manieren van coachen en begeleiden. Wanneer zij bemerkt dat een bepaalde manier niet past bij haar stagiair, kan zij nu sneller switchen naar een andere manier van begeleiden. Selvi zou andere collega’s adviseren om de cursus te volgen. Zo heeft zij recent een directe collega gestimuleerd om aan de cursus deel te nemen.
“Je ontwikkelt jezelf en je krijgt feedback waar je echt iets aan hebt. Dit is erg waardevol.”
Selvi Gungormus


#DagvandeLeraren-opleider
In totaal zijn er bij LMC Voortgezet Onderwijs ruim honderd werkplekbegeleiders. Zij begeleiden docenten in opleiding in de dagelijkse onderwijspraktijk. Afgelopen maand was het 'De dag van de Lerarenopleider'. Lees ook over docent en werkplekbegeleider Jochem Vosselman van Veenoord School for Sport & Lifestyle .

#DagvandeLerarenopleider
In totaal zijn er bij LMC Voortgezet Onderwijs ruim honderd werkplekbegeleiders. Zij begeleiden docenten in opleiding in de dagelijkse onderwijspraktijk. Afgelopen maand was het 'De dag van de Lerarenopleider'. Lees ook over docent en werkplekbegeleider Jochem Vosselman van Veenoord School for Sport & Lifestyle.
Ben je geïnteresseerd in de cursus Werkplekbegeleider? Via deze link geven we je graag wat meer informatie over de cursus ‘Werkplekbegeleider – deel A’. Op dinsdag 31 januari start er een nieuwe groep, inschrijven kan via deze link. Ben jij al enige jaren als werkplekbegeleider actief en zou je graag juist een verdiepingscursus willen volgen? Ook dit is mogelijk. Via deze link tref je meer informatie over de cursus ‘Werkplekbegeleider – deel B’. Heb je vragen over één van deze cursussen? Neem gerust contact met ons op. Je kunt de LMC Academie bereiken via info@lmcacademie.nl of via de telefoon via 010-4614330. We helpen je graag verder.