Het Rotterdam van: Mathieu Ehbel

docent Economie en Wiskunde Young Business School Rotterdam, afd. Vrijeschool De Kaap


In deze vaste rubriek neemt een collega je mee naar een dierbare of bijzondere plek in Rotterdam. En geeft vervolgens het stokje door.

Economie- en wiskundedocent Mathieu Ehbel neemt ons op een vrijdagmiddag mee naar de Historische Tuin Schoonoord. Wie dit kleinschalige park in het Scheepvaartkwartier niet kent, zal er ook niet zomaar belanden. Het ligt verscholen aan de Kievitslaan, het weggetje dat de Parkkade (bekend van het oer-Rotterdamse restaurant De Ballentent en van het 'haute cuisine' restaurant Parkheuvel) en de Westzeedijk aan elkaar verbindt.

Meteen al na het passeren van de mooie toegangspoort blijkt het een oase van rust, midden in de hectiek van de stad. Mathieu is als ‘zij-instromer’ in 2007 gestart bij de G.K.H. van Hogendorp vmbo-school in Delfshaven. Daarvóór werkte hij jarenlang in de horeca op een steenworp afstand van deze school, als barman bij Café De Oude Sluis. Dankzij de medewerkers van G.K.H. die hij daar destijds leerde kennen, raakte hij geïnspireerd om het onderwijs in te gaan. Sindsdien staat hij voor de klas: inmiddels bij de Vrijeschool De Kaap, afdeling van Young Business School Rotterdam. Als docent heeft hij meegedacht over de vakkenpakketten in de bovenbouw. Daarnaast is Mathieu examensecretaris.

Mathieu woont met zijn gezin in Overschie en fietst regelmatig langs Park Schoonoord, op weg naar zijn werk. “Ik ben er nu al best lang niet meer geweest, dus wel fijn om hier nu weer even te zijn.” zegt hij. “Als het wat warmer is kun je hier heerlijk op een bankje met een boek zitten in de zon.” We wandelen op dat moment toevallig langs een kleine, gevulde boekenkast op een standaard. Je kunt er een boek uithalen en er een ander boek voor in de plaats terugzetten.

We praten wat door over het vrijeschool onderwijs: “Aanvankelijk moest ik best wennen aan het uitspreken van de start-spreuk van de dag,” zegt hij, “maar al snel weet je dat het een hele sterke, positieve start van de dag betekent, waarbij je met elkaar uitspreekt dat je als team staat voor de groei van de leerling.” Mathieu probeert in zijn periodelessen, zoals de periode wiskunde en maatschappijleer, zoveel mogelijk aan te sluiten bij het Vrijeschool-onderwijsconcept. Daarbij kunnen leerlingen zélf lesboeken maken en vormgeven.

Het is een bekend fenomeen dat door leerlingen te laten schrijven en discussiëren over een onderwerp en daar zelf bijvoorbeeld tekeningen bij te maken, de lesstof beter beklijft. “Bij de algemene vakken speelt het periode-onderwijs echter een minder grote rol. Economie en wiskunde zijn vakken waarbij je de leswijzer volgt.”

We kijken naar de weerspiegeling van een schuin groeiende boom over het water. De schaduw vormt samen met de boom en andere lijnen een mooie vorm om de Stelling van Pythagoras mee uit te leggen. Mathieu: “Inderdaad leuk om een keer de leerlingen mee te nemen naar dit park voor een wiskundeles!”

Het afgelopen kalenderjaar mocht de afdeling Vrijeschool De Kaap haar eerste lichting gediplomeerde leerlingen afleveren. “Dat was wel een mooie mijlpaal. Alle leerlingen waren geslaagd.” aldus Mathieu. “Daar zijn we als team echt supertrots op.”

Opdracht-uitwerkingen van leerlingen, waaronder een zelf gemaakt spel.

Als wij na het gesprek richting uitgang wandelen glipt er iemand haastig langs ons heen het parkje in om snel voor sluitingstijd nog even net als de andere natuurliefhebbers in het groen te kunnen vertoeven.

Eenmaal op de fiets naar huis voelt een mens zich weer helemaal opgeladen en kun je de hectiek en de drommen fietsers en scooters tijdens deze vrijdagavondspits weer helemaal aan. Mathieu geeft het stokje door aan een oud-collega van G.K.H. van Hogendorp, nu Experience College. Lees in het volgende e-magazine over de dierbare of bijzondere plek in Rotterdam van Jens Honig.

Óók toe aan “Vitamine-Schoonoord”? Download hier de nieuwe wandelroute-app.

image

Vrijeschool onderwijs

Meer weten over het vrijeschool onderwijs? Lees het interview met collega Annemarijn van Wijk in e-magazine #5 (klik hier). Of klik op de onderstaande button om de website van Young Business School Rotterdam te openen.