LMC Academie

Update

Als kind in een snoepwinkel...


Docenten en andere medewerkers werken hard, voelen zich verantwoordelijk en stellen de leerling(en) centraal. Soms is het goed om zelf weer nieuwe inspiratie op te doen. Via de LMC Academie kijken we voortdurend hoe we dit aantrekkelijker of gemakkelijker kunnen maken. Dit doen we door zoveel mogelijk workshops aan het einde van de dag in te plannen (voorkomt lesuitval) of gewoon door interessante evenementen te organiseren. Daarnaast vinden we het belangrijk om bij te blijven, zodat we voldoende kennis hebben van datgene wat het beste is voor onze leerlingen. Daarom besteden we ruime aandacht aan digitale vaardigheden, waarin leerlingen snel bewegen.


Kijk naar het nieuwe cursusaanbod van de LMC Academie en voel je als dat ‘kind in de snoepwinkel’. Er is voor ieder wat wils: Detachering in het basisonderwijs, het Discovery café, mastertrajecten, persoonlijke coaching, ontwikkeltrajecten en inspirerende workshops en cursussen. Wil je liever nieuwe inzichten opdoen en ervaring uitwisselen tijdens een studiereis naar Berlijn, Krakau of Londen? Ook dit kan! Het gehele aanbod vind je op onze nieuwe website.


Scholingsbudget


In de CAO is bepaald dat elke docent recht heeft op het besteden van een persoonlijk professionaliseringsbudget. Dit is een bedrag van 600 euro naar rato van de arbeidsomvang. Alle workshops en congressen op de website van de LMC Academie vallen binnen het genoemde scholingsbudget.

Soraya Tori, als coach verbonden aan de LMC Academie

ICT en technologie in het onderwijs


Met het vernieuwde cursusaanbod willen we elkaar versterken, verbinden en verrassen. Het onderwijs is onderweg naar een toekomst waarin docent en technologie samen de leerling kennis en vaardigheden bijbrengen die nodig zijn voor een zinvol en succesvol leven. Dit is dan ook de reden dat wij in ons cursusaanbod een prominente plaats hebben voor de digitale lijn, waarin de digitale kennis en vaardigheden van de 21ste eeuw centraal staan.


Het onderwijs wordt gedwongen om het tempo van innovatieve technologie bij te houden. Wie had vijfentwintig jaar geleden gedacht – rond de doorbraak van het internet – dat er robots in het klaslokaal zouden zijn, er drones geïnstalleerd zouden worden, 3D-technologie het onderwijs opnieuw zou inrichten, AR (Augmented Reality) en VR (Virtual Reality) ervoor zou zorgen dat leren en onderwijs weer nieuw en opwindend gemaakt zou worden en dat leeralgoritmes een gepersonaliseerd lesprogramma kunnen samenstellen?


Maar zijn we er klaar voor? Vaak staat bovenstaande schets nog ver bij de realiteit in het onderwijs vandaan. Het krijtbord is dan wel vervangen door een Smartboard en een papieren lesmethode door een digitale lesmethode, maar dan? ICT moet een didactisch hulpmiddel zijn bij leren en onderwijzen en leerlingen moeten voorbereid worden op een zelfstandig bestaan in een wereld met steeds weer betere, slimmere en efficiënte technologieën. In alle onderwijssectoren (van basisonderwijs tot hoger onderwijs) is er behoefte aan professionalisering van docenten in het (leren) toepassen van ICT en technologie in het onderwijs, juist om onze leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst. Hier willen wij als Academie graag op inspelen.

Digitale Didactiek


Om docenten de mogelijkheid te geven om ervaring op te doen met een aantal praktische, direct toepasbare ICT-tools heeft voor de zomervakantie al de cursus “Digitale Didactiek – werkvormen” plaatsgevonden op Het Lyceum Rotterdam voor kunst, wetenschap en ondernemen. Negen enthousiaste deelnemers hebben hier in vier dagdelen geleerd en ervaren welke ICT-tools er voorhanden zijn die leerresultaten van leerlingen verhogen en het onderwijs efficiënter inrichten. Hiervoor heeft de LMC Academie de samenwerking gezocht met Hogeschool Rotterdam (HR). Inmiddels zijn deze deelnemers ook van een laptop voorzien die zij een jaar in bruikleen mogen nemen om hun lessen mét digitale werkvormen voor te bereiden.


Binnenkort zullen nog meer cursussen voor docenten starten, waaronder een workshop Flipping the Classroom – blended learning (i.s.m. HR); een bootcampserie Digitale skills voor de toekomst (verzorgd door het VR Learning Lab) en een workshop Quayn – digitaal toetsen.


Voor het management team van de scholen zal de kenniskring 'Digitaal ondersteunend onderwijs' starten met daarin ook vertegenwoordigers van de Hogeschool Rotterdam (post hbo). Dit is een mooie kans om met elkaar het gesprek aan te gaan en te inventariseren waar de professionaliseringsbehoefte ligt op het gebied van digitale didactiek.


Benieuwd naar de inhoud van de cursussen? Klik op het logo op de nieuwe website www.lmcacademie.nl te openen.

image

Mis je iets in ons aanbod?


De LMC academie start met een beperkt scholingsaanbod. Elk kwartaal voegen wij nieuwe cursussen toe. Binnenkort starten we onder andere met bijeenkomsten voor beginnende mentoren, een cursus ‘Balans in werk en leven’ en digitale bootcamps. Bij voldoende vraag ontwikkelen wij ook zelf cursussen.


Liever persoonlijk advies?


Wil je advies, ook voor scholing buiten ons aanbod? Of een afspraak maken voor persoonlijke coaching? Wij zijn er om jou te helpen! Stuur een mail naar onze opleidingsadviseur via: info@lmcacademie.nl.

Lees hieronder een korte 'testimonial' over de cursus Digitale Didactiek - werkvormen, door Sarita Sylvester, docent Zorg en Welzijn bij RDC-ISK (Rotterdam Designcollege, Internationale Schakelklas)

"De reden dat ik de cursus graag wilde volgen is omdat ik altijd geïnteresseerd ben geweest in eigentijdse werkvormen. Ik heb mijn minor ook gekozen in deze richting en vind het leuk om innovatief te zijn tijdens mijn lessen. Ik ben van mening dat digitale tools kunnen zorgen voor gemak en ook tijd kunnen winnen. Ik wil graag beter worden in het digitaal aanbieden van mijn lessen. Hierin zoek ik een goede balans omdat op onze school de leerlingen (nog) niet volledig gefaciliteerd zijn.

Sarita Sylvester, docent bij Rotterdam Designcollege-ISK

Ik heb tijdens de cursus geleerd om mijn lessen die ik voorbereid heb op te slaan in de digitale tool Padlet. Ik heb nu een duidelijk overzicht van wat ik per periode doe qua opdrachten, woordkaarten en filmpjes die ik laat zien aan mijn leerlingen. Van te voren kan je alles netjes ordenen en heb je websites en tools die je handig vindt altijd bij de hand. Het eerste wat ik doe als ik mijn computer/laptop opstart is de tool Padlet opstarten. Hierin vind ik mijn Magister, lesvoorbereidingen, filmpjes en opdrachten. Ik merk dat ik nu tijd over heb om andere tools uit te proberen en in te richten zodat ik ermee aan de slag kan met mijn leerlingen.

De digitale werkvormen hebben een positieve invloed op mijn leerlingen mits de randvoorwaarden kloppen. Dit is te merken op de manier hoe de digitale tools en werkvormen de aandacht trekt van de leerlingen. De school moet voldoende gefaciliteerd zijn omdat wanneer iets niet naar behoren werkt, je klas erg onrustig wordt. Het is ook belangrijk dat de lesgevende docent hier interesse in heeft en dit enthousiast over kan brengen. Er zijn soms docenten die zich nog niet zeker genoeg voelen om ermee aan de slag te gaan, laat deze docenten ook in hun waarde en biedt de kennis stap voor stap aan. Ik ben van mening dat het onderwijs wat ik zelf heb genoten op de middelbare school zonder digitale werkvormen niet onder doet voor het onderwijs nu. Een opbouw van een les moet kloppen; we zijn dan ook gewend om dat goed voor elkaar te hebben, ook al is dat veelal zonder digitale werkvormen.


Toch zal ik mijn collega's graag laten zien op welke manier ik nu tijd kan besparen, mede dankzij de cursus. Want ook voor docenten geldt, zo blijkt: 'onbekend maakt onbemind' en daarom deel ik graag mijn ervaringen met de cursus. Wie weet kan ik met een aantal van de praktische tips en tools collega's overhalen om zich óók in te schrijven."

Docent Sarita vertelt voor LMC-TV over de cursus Digitale Didactiek