De creatieve wereld van Media, Vormgeving en ICT bij Gijsbert Karel van Hogendorp


Het profiel MVI, waar staat dat eigenlijk voor? Een verhelderend gesprek met docent Abdel Benamar over de GKH-manier, die design en ICT op een eigentijdse wijze toepast binnen het profiel Media, Vormgeving en ICT (MVI).


Op de Gijsbert Karel van Hogendorp (GKH) vmbo, midden in een woonwijk in het gezellige Rotterdam-west, bruist het van de creativiteit. In alles zie je terug dat het beste van meerdere werelden wordt gecombineerd. Het Oudhollandse gebouw, een monument uit 1925, oogt groot, stoer en robuust. Tegelijkertijd profiteren leerlingen van moderne faciliteiten en apparatuur en zijn er op verschillende plekken op de begane grond hippe muur- en plafonddecoraties. De lichte ruimtes en gangen - en natuurlijk de 'grote en kleine' mensen die het gebouw bevolken - brengen een prettige informele sfeer. Een mooie voedingsbodem voor ontwikkeling, in het hier en nu.


Abdel Benamar: "De GKH stond bekend om haar opleidingen Business en ICT. Door de komst van allerlei nieuwe technologische ontwikkelingen en de rol die deze innemen, is er besloten om voor het nieuwe beroepsgerichte programma MVI (Media, Vormgeving en ICT) te kiezen om zodoende ICT goed tot haar recht te laten komen. ICT en de technologische ontwikkelingen vullen elkaar goed aan en zijn vandaag de dag niet meer los van elkaar te zien. Ook de grafische sector is volop in beweging door de komst van alle nieuwe technologische ontwikkelingen. Hierdoor is er veel vraag op de arbeidsmarkt naar ICT’ers met allround kennis. Het tijdperk van het nieuwe werken is ingegaan. Dit geldt ook voor het onderwijs op de GKH. De lessen, opdrachten en projecten worden voornamelijk in een elektronische leeromgeving aangeboden (ELO)."

Naast het ontwerpen van bijvoorbeeld t-shirt bedrukking, is vierdejaars leerling Elodie graag bezig met foto- en video bewerking

Aan software en hardware geen gebrek bij GKH

Profieldelen


Abdel legt het profiel verder uit. "Leerlingen worden opgeleid om hun ICT kennis, multimediale vaardigheden, grafische inzicht en creativiteit te ontwikkelen.". In het derde en vierde leerjaar volgen leerlingen de volgende vier verplichte profieldelen:


  • Audiovisuele vormgeving en productie

In deze module wordt aandacht geschonken aan beeld en geluid. De leerlingen leren hoe zij een film of foto moeten bewerken en monteren, of een animatie moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan een videoverslag van de Wereldhavendagen, of een vlog van stagewerkzaamheden.


  • 2D-3D-vormgeving en productie

Hierbij krijgt een leerling de (technische) ins & outs mee van de realisatie van een 2D- of 3D-product. Zo creëerden leerlingen bijvoorbeeld 3D sleutelhangers voor de open dag en pop-up bedankkaartjes voor hun stagebedrijf. Daarnaast kunnen zij binnen het keuzevak Sign aan de slag met een snijplotter, fotoprinter of laser cutter.


  • Informatie Communicatie Technologie (ICT)

In deze module werken leerlingen aan hun computervaardigheden, aan hun kennis van software, vervangen zij hardware en leren zij zorg te dragen voor werkende aansluitingen en installaties. Zo hebben leerlingen in deze module onder andere een game ontwikkeld en hebben zij een netwerk opgezet.


  • Interactieve vormgeving en productie

Bij deze module verdiepen leerlingen zich onder andere in de grafische vormgeving van websites, apps, interactieve documenten.


Creativiteit


Voor docent Abdel vormt het veelzijdige vak MVI zijn “technologische inspiratie en verbinding met het internet”. In het gesprek met deze bevlogen docent komen de woorden inspiratie en creativiteit regelmatig terug. Het wordt duidelijk dat naast het vergaren van kennis, leerlingen óók bezig zijn met het vormen van eigen ideeën en een eigen identiteit.


Locatieleider Leonard Braber vult hem aan. "Verandering is de enige constante. Het is belangrijk dat leerlingen veranderingen met zelfvertrouwen tegemoet leren te treden. Daarom leren we ze zelf over een opdracht na te denken, alternatieven te onderzoeken, en creatief te zijn bij het kiezen en vormgeven van oplossingen. Op hun eigen manier. Die creativiteit - en authenticiteit - vinden we belangrijk. We staan er voor in dat zij in een wereld waarin de technologische ontwikkelingen elkaar op hoog tempo opvolgen, in staat zijn om daar goed mee om te gaan. En onze docenten spelen hierin een sleutelrol."

Abdel Benamar, docent MVI op Gijsbert Karel van Hogendorp (GKH) vmbo

Vierdejaars leerling Jason, de 'huis-dj' van de school, achter zijn geliefde draaitafel

Leerling Numaad ontwikkelde een app voor de GKH. Hij behaalde dit jaar zijn diploma en studeert nu aan het Techniek College

Ook derdejaars leerling Noa barst van de creativiteit, getuige haar prachtige tekeningen

Een van Noa's creaties