De groei van:

Shenaaz Mohamed

docent en onderwijscoördinator op PT010 - De Palmentuin voor Theater

Shenaaz Mohamed, docent en onderwijscoördinator op De Palmentuin voor Theater, twijfelde na de havo of ze voor accountancy of voor het onderwijs zou kiezen. Na een jaar werken, wist ze het: “Op de havo gaf ik bijles en dat vond ik altijd heel leuk om te doen. Het begeleiden van leerlingen vind ik heel inspirerend.”

Shenaaz Mohamed (links) met een leerling.

Fijn team


Na de lerarenopleiding algemene economie én bedrijfseconomie startte ze op Thorbecke, locatie Tattistraat. ”Na een paar jaar lesgeven op Thorbecke, kwam in 2010 de vacature ‘docent economie’ vrij op De Palmentuin voor Theater. Ik heb voor De Palmentuin voor Theater gekozen, omdat het een kleine school is. Toen ik hier eenmaal werkte, merkte ik ook dat de sfeer binnen het team heel fijn is, het zijn collega’s die gaan voor de leerling” vertelt Shenaaz trots.

Daltonvisie


Twee jaar geleden behaalde Shenaaz haar eerstegraadsbevoegheid, naast haar werkzaamheden als onderwijscoördinator. “We onderzochten verschillende onderwijsconcepten en kwamen er achter dat onze werkwijze met Palmentuinuren, projectmatig werken en werken met studiewijzers heel erg ‘dalton’ was, alleen niet gekoppeld aan de daltonvisie. Ik heb toen alle collega’s geïnterviewd en getoetst of we het certificeringstraject in wilden gaan. Het hele team was enthousiast. Zo geschiedde.

Diploma-uitreiking voor collega's


De Nederlandse Dalton Vereniging (NDV) helpt ons bij het traject. Een onderdeel van het scholingstraject is het bezoeken van daltonscholen. Het was heel verhelderend om de daltononderwijspraktijk te ervaren. De school doorloopt het vijfjarige certificeringstraject en we zijn nu in het derde jaar. De eerste twee jaren stond in teken van de daltonscholing. Het voltallige personeel heeft het scholingstraject succesvol afgesloten. Wij hebben dit gevierd met een diploma-uitreiking voor docenten. Binnenkort krijgen wij zelfs een schoolteam op bezoek die met het daltonscholingstraject gaan starten.”


Daltonkernwaarden in Off Stage en On Stage


“Leerlingen werken met het nieuwe theaterprofiel op meerdere vlakken samen. De Off Stage en On Stage groep zorgen samen voor de productie van een theaterstuk. Binnen Off Stage en On Stage werken ze weer in kleine groepjes aan een taak. Door de leerlingen verantwoordelijkheid te geven kunnen zij ook hun creativiteit laten zien. Tijdens dit proces is het natuurlijk belangrijk dat leerlingen en docenten blijven reflecteren en de tijd effectief gebruiken. Hierdoor groeien wij samen naar een eindproduct toe, waaraan iedereen op een constructieve manier een bijdrage heeft geleverd.

In hun eigen tijd


Wij hebben een gemoedelijke schoolcultuur. Leerlingen helpen bij verschillende activiteiten met veel enthousiasme mee. Als leerlingen werken aan projecten en de verantwoordelijkheid krijgen, zoals bij ons vorige project ‘ondernemen’, dan werken zij zelfs in hun eigen tijd met veel enthousiasme aan de opdracht. Door de leerlingen het theaterprofiel van Off Stage en On Stage aan te bieden, kunnen leerlingen die verschillende interesses hebben zich op een goede manier ontwikkelen en hun creativiteit laten zien. Als school vinden wij het heel belangrijk dat leerlingen samenwerken en elkaars krachten gebruiken.”

“Binnen een heldere structuur gepersonaliseerd les geven,

vind ik heel inspirerend aan daltononderwijs.” Shenaaz Mohamed

“Ik wil graag tot zeker mijn zestigste in het onderwijs blijven werken. Het geeft mij energie; de persoonlijke band met leerlingen en collega’s. Daarnaast wil ik meer projecten verder uitbouwen binnen school met externe partijen, projecten als ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ en ‘financiële redzaamheid’ sluit Shenaaz af.”


Toch een soort van combinatie die samenkomt, waar Shenaaz in haar jonge jaren over twijfelde: accountancy én onderwijs.