Het Rotterdam van:

Annefieke Bonants

Docent NT2 op ISK-afdeling Zuiderpark College

In deze vaste rubriek neemt een collega je mee naar een dierbare of bijzondere plek in Rotterdam. En geeft vervolgens het stokje door.

De monumentale Maastunnel (1942) is de oudste tunnel van Nederland en wordt sinds de zomer van 2017 grootscheeps gerenoveerd. De autotunnels zijn gereed en weer toegankelijk voor verkeer van Noord naar Zuid en van Zuid naar Noord. De fiets- en voetgangerstunnel wordt sinds november 2019 aangepakt. Gedurende de afsluiting vaart er een veerpont tussen de Sint Janshaven en de Sint Jobshaven. Over dit stukje Rotterdam vertelt Annefieke Bonants, sinds 2015 docent NT2 op ISK-afdeling Zuiderpark College.

Ik houd van water, ik roei heel graag, op het water zijn spreekt mij heel erg aan. De veerpont vind ik een mooie verbinding van Noord en Zuid. Het wachten op de pont, vind ik een mooi moment. Het water kabbelt lekker door, dat is heel rustgevend. En soms heb je een leuk gesprek met een reiziger.

Karim (voorganger van deze rubriek) en ik kennen elkaar van de locatie aan de Montessoriweg. Enkele oud-isk-leerlingen van mij komen bij hem in de klas, zo hebben we een korte lijn met de overdracht en houdt hij mij op de hoogte hoe de leerlingen in het vmbo doen. We hebben het dan ook over gesprekken voeren in de klas, de verschillende manieren hoe je een gesprek aangaat, verschillende werkvormen zoals filosoferen in de klas, dus op een andere manier met taal bezig zijn.

Rotterdam ken ik door mijn werk en dan vooral Zuid. Ik ben met de ISK-afdeling drie keer verhuisd; eerst in Charlois, toen Feyenoord en nu in Slinge. En door verhalen van de leerlingen leer ik Zuid ook beter kennen. Zeker in het begin als ze nog weinig Nederlands spreken, zijn gesprekjes over vervoer met de metro, bus of fiets leuke aanknopingspunten voor hen. Ze vertellen over hun reis, welk metrostation ze uitstappen en welke bus ze nemen, wat ze onderweg meemaken, waar ze bijvoorbeeld langsfietsen. De diversiteit van Rotterdam spreek mij heel erg aan, de verschillende wijken met hun eigen karakter. Ik vind het leuk om de stad steeds beter te leren kennen, plekken herken vanaf het water of bijvoorbeeld vanaf de Euromast.

Een mooi ‘bruggetje’ van Zuid naar Noord Omdat we steeds meer met de ISK-afdeling op Noord samenwerken, geef ik het stokje door aan Debora Lima dos Santos – Rompelman.