Onderwijs op afstand bij:

Lyceum Kralingen

“Als leerlingen groei ervaren, zijn ze positief gemotiveerd in hun ontwikkeling. Daarbij is het belangrijk hen te betrekken in de keuze voor een bepaalde werkvorm. En leren zo de waarde van digitale technologie, hoe je het kunt inzetten voor je eigen persoonlijkheid en creativiteit. Bijvoorbeeld hoe organiseer je je eigen digitale identiteit? Hoe gebruik je je digitale skills om je maatschappelijke betrokkenheid te tonen? Hoe werkt Artificial Intelligence?”

“Ik heb niet in eerste instantie gekozen voor onderwijs”, vertelt Abdullah Özer, docent biologie en wereldburgerschap van Lyceum Kralingen. “Na de havo heb ik een jaar verpleegkunde gestudeerd, ik wilde graag mensen helpen. Uiteindelijk heb ik bewust gekozen voor docentschap, om de klassieke redenen zoals vakinhoudelijke kennis overdragen, sociale vaardigheden bijbrengen en burgerschap ontwikkelingen. Het is een roeping en wat dat betreft heb ik mijn roeping gevonden. De ontwikkeling van een puber, de zoektocht naar eigen identiteit en een multiculturele opvoeding krijgen, daar kan ik mij goed in verplaatsen. Reflecteren van gedachten en gevoelens en kritisch nadenken, vind ik heel belangrijk” geeft Abdullah aan.

Abdullah Özer

Naast docent is Abdullah coördinator wereldburgerschap en draagt het Unesco-gedachtengoed schoolbreed uit, samen met de collega’s van lichamelijke opvoeding en economie. “Wij geven workshops en lezingen. Door de vakken te combineren krijg je een breed burgerschap. Het ontwikkelen van competenties horen bij wereldburgerschap, door te groeien en je eigen grenzen te overstijgen. Leren helpen en omschrijven wat je voelt als je iets doet voor een ander, zonder daar iets voor terug te verwachten.”

Start van de lessen, eerst week in juni.

Lesgeven op afstand “In de periode voor 2 juni communiceerde ik met mijn klassen vooral via WhatsApp. Iedere klas heeft een eigen WhatsAppgroep waarin ik alleen informatie geef. Het verkeer heb ik uitgezet in de groep, als leerlingen vragen hebben, benaderen ze mij persoonlijk via WhatsApp. In Zoom heb ik via een agenda mijn les geprogrammeerd, leerlingen krijgen een reminder als de les begint en zo kunnen leerlingen meedoen. Ik check of ze ook actief meedoen. Leerlingen kunnen hun werk zelf nakijken, maar we bespreken het ook met elkaar online. In de chatbox kun je reageren en je kunt ook je scherm delen met klasgenoten. Ik ervaar de digitale lessen niet heel anders dan de reguliere lessen op school, alleen we kunnen fysiek geen contact leggen. De leerlingen geven feedback, dat is heel vanzelfsprekend, het eigenaarschap.

Ik zeg altijd zo: wij docenten zijn wijzer, maar leerlingen zijn slimmer. Zij pakken zaken snel op. Bijvoorbeeld een werkvorm is het digitaal publiceren van een tekst als onderdeel van het vak Nederlands. Zij delen hun teksten in een online groep en hebben de opdracht op elkaars tekst feedback te geven.”

We hebben een nieuwe vorm van verbondenheid op afstand ontwikkeld. “Leerlingen hebben ons nodig als basis in deze ernstige periode. Wij hebben nu wel meer tijd voor reflectie. Ik merk op dat ik meer in mogelijkheden denk, we hebben zóveel waar we gebruik van kunnen maken, in deze omstandigheden moeten we wel. We ondervinden een nieuwe en andere manier van les geven. De natuur helpt ons hierbij. Ik hoop dat onze digitale vaardigheden, die we nu in sneltreinvaart hebben ontwikkeld, doorzetten in onze manier van lesgeven.”

Hoe hebben leerlingen van Lyceum Kralingen de afgelopen periode ervaren? Lees hun verhalen:

Hallo, ik ben Mariëlle en voor mij was deze periode in quarantaine niet zo slecht. Natuurlijk wilde ik veel liever naar school gaan en naar buiten, maar het viel wel mee. In deze periode hebben wel erg veel werk gekregen, waarschijnlijk om te compenseren voor alle toetsen. Dus daar heb ik het heel druk mee en heb ik amper tijd om andere dingen te doen. In het begin was het wel een beetje moeilijk om al het werk bij te houden en al het huiswerk op tijd af te hebben, maar nu is het iets overzichtelijker geworden. We gaan weer naar school en hebben nieuwe regels gekregen. Ik vind het wel een beetje vervelend dat we niet van lokaal kunnen veranderen en de hele dag moeten blijven zitten dus daar moet ik nog aan wennen. Maar heel veel is niet veranderd we hebben gewoon les maar moeten wel in een toets-opstelling zitten. Ik vind de nieuwe regels op school niet lastig en ook niet om weer vroeg op te staan. Ik ben blij dat de situatie iets beter wordt, maar ik moet zeggen dat dit schooljaar erg snel voorbij ging!

Mariëlle

Hugo-Sebastiaan

Hugo-Sebastiaan: We zitten hele dagen thuis. Op de bank, in bed of aan tafel. We hebben les of moeten werken. De een vond het geweldig, de ander vond het heel vervelend. Ik ben één van die personen die het niet leuk vond. Ik mis het sociaal contact met mijn vrienden en vriendinnen. Soms vond ik de online lessen heel erg lastig maar soms ook erg gezellig, vooral aan het einde van de lessen. Meestal ging ik in de pauzes en soms ook wel tijdens de lessen even iets anders doen, maar dat was niet heel vaak. Ik vind het daarom ook zo fijn om weer naar school te gaan en al mijn leuke docenten en vrienden weer te zien. Ik vind het heel erg knap dat de docenten in twee weken zo veel hebben ondernomen om deze lessen voor te bereiden. Ik vind het wel spannend hoe de aankomende jaren eruit zullen zien. Niemand weet het. Stay safe everybody.