Het Rotterdam van: Jens Honig

docent van Experience College

In deze vaste rubriek neemt een collega je mee naar een dierbare of bijzondere plek in Rotterdam. En geeft vervolgens het stokje door.

24 april is Jens 22 jaar getrouwd en het leek hem leuk de oude route van de basisschool waar hij werkte in Bospolder te bewandelen, via zijn daarop volgende school GKH, zo naar de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven, waar ook de leerlingen van zijn klas en van de klas van zijn vrouw het trouwfeest vierden.

Jens Honig, docent van Experience College, is in 1999 begonnen op de Eloutschool aan de Zoutziederstraat 20 in Bospolder. Hij begon er als stagiair voor groep 3, ter vervanging van een collega voor zwangerschapsverlof en bleef na het behalen van zijn diploma aan als leerkracht voor groep 7 en 8. “Ik heb nog contact met twee meiden uit een van de eerste jaren’’ vertelt Jens trots en laat zijn Facebookpagina zien. “Gulsum & Guslum, de ene was leerling, de ander theatermaker. We halen regelmatig mooie herinneringen op. Het was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. ’s Ochtends deden we een rondje rond de school om achtergelaten spuiten op te ruimen.”

Het is een statig maar vervallen antikraakpand, de gemeente Rotterdam bekijkt met een architect hoe het gebouw zo optimaal mogelijk weer in gebruik genomen kan worden (Zoutziedersstraat, Rotterdam - JADE architecten).

Grote Visserijstraat/lichtbakken

“Ik houd ontzettend van deze wijk, we deden zoveel samen, collega’s en leerlingen.” De wandeling gaat verder via de Grote Visserijstraat. Daar hangen kleine ronde lichtbakken aan de gevels met kunst van de bewoners. Zij vertellen met de lichtbakken het verhaal van waar ze vandaan komen. Ook de leerlingen van de klas van Jens zijn klas hebben eraan meegewerkt en de lichtbakken hangen er inmiddels bijna twintig jaar. “Er is veel veranderd, vroeger hadden we wijkprojecten met kunstenaars in de school om verbinding te maken, tegenwoordig ligt de focus op taal en rekenen.” (Portfolio Martine Herman | Grote Visserijstraat Verlicht |2004)

We lopen richting Mathenesserdijk waar tegenwoordig MT010 is gehuisvest, maar toen Jens hier werkte, was het de G.K. van Hogendorpschool. “Ik werd in 2006 gevraagd om als kerndocent aan de slag te gaan, maar ik had allemaal vooroordelen over vmbo-leerlingen. Toen ik hier toch begon, schaamde ik mij diep. Vmbo-leerlingen zijn vaak onzeker en worden niet gezien, maar zijn evengoed leergierig. Het contact maken en samenwerken is ontzettend belangrijk. Leerlingen krijgen het zelfvertrouwen terug, worden zelfstandig waardoor hun prestaties vooruit gaan. Mijn docentschap zie ik als 60% pedagogisch en 40% didactisch.” Jens loopt naar zijn oude lokaal 1.2, er wordt geen les gegeven en eenmaal binnen slaat hij de ramen open. Je ziet via een doorkijk de Schie. “Bijzonder om even terug te gaan in de tijd.” “Ik ben inmiddels helemaal op mijn plek op Experience College (in 2020 voortgekomen uit de scholen Melanchthon Mathenesse en Gijsbert Karel van Hogendorp). Leerlingen kunnen er met genoegen experimenteren, creëren, onderzoeken en ontdekken en gebruik maken van de meest moderne faciliteiten in vele multifunctionele ruimtes. Deze manier van lesgeven past helemaal in deze tijd. Tijdens de open dag geven wij VIP-rondleidingen en ouders kijken hun ogen uit en vragen zich af waarom zij vroeger niet op deze manier les hebben gekregen.” Dit schooljaar is Jens gestart met de opleiding Master Leren en Innoveren (MLI) en het heeft hem weer nieuwe inzichten gegeven. “In mijn carrière was ik het niet altijd eens met het management, maar met MLI kan ik bepaalde standpunten beter interpreteren.”

Vanuit de Mathenesserdijk steken we de Schiedamseweg over, zo naar de Aelbrechtskolk. In de Pelgrimvaderskerk (Hervormde Gemeente Delfshaven - Pelgrimvaderskerk) zijn Jens en zijn vrouw in 2000 getrouwd. De kinderen van de scholen waar zij werkten, werden vervoerd in een janplezier van de scholen naar de kerk, een hele belevenis, waar ze na de plechtigheid ook taart gingen eten. Het is door zijn vrouw dat Jens in het onderwijs terecht is gekomen. Hij werkte eerst in de detailhandel. Toen zij een relatie kregen, studeerde zijn vrouw nog aan de PABO en ging hij een keer mee met schoolreis als begeleider. Ook al had hij nog nooit met kinderen gewerkt, na dat reisje was hij overtuigd om zich om te scholen tot leraar. Dit stukje Delfshaven is een dierbare plek, café De Oude Sluis, waar collega’s van de GKH vaak op vrijdagmiddag samen kwamen en waar barman Mathieu Ehbel kennis maakte met de collega’s van GKH. In de vorige editie kun je lezen hoe Mathieu als ‘zij-instromer’ in 2007 startte. Jens geeft het stokje over aan oud-collega (van de GKH) Fred van der Zwan, nu conciërge op Het Lyceum Rotterdam.