ONDERWIJS: inzet NPO-middelen

Coachtraining op Veenoord School for Sport & Lifestyle

Waar zet Veenoord School for Sport & Lifestyle op in, als het gaat om besteding van NPO-middelen? Bij deze levendige, dynamische school in Rotterdam-Zuid is er besloten om te kiezen voor interventies op het sociaal-emotionele vlak. Ale Wynia, locatiedirecteur, legt de keuzes van het managementteam toe.

“Voor iedere leerling is er een bepaald bedrag gereserveerd en wij willen ook dat dit bij de leerling terecht komt.”
Ale Wynia, locatiedirecteur van Veenoord

We vonden het best lastig om in kaart te brengen of de achterstand van de leerlingen bij ons op school in de coronaperiode is vergroot. Veenoord heeft een aantal leerlingen die sowieso met onderwijsleerachterstand binnen komen. De sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen is verder zeer belangrijk en corona heeft dit alleen maar zichtbaarder gemaakt. Het maakt niet uit welk niveau een leerling doet, ieder kind heeft recht op de vragen: Hoe gaat het met jou? Wat heb jij nodig om tot leren te komen? Wij hebben drie keuzes gemaakt wat betreft de inzet van de extra gelden. Een deel wordt besteed aan de transitie van docenten/mentoren in coaches. Wij gaan iedereen opleiden tot coach, zodat leerlingen individueel verder geholpen kunnen worden. Medewerkers gaan leren om bepaalde verantwoordelijkheden bij de leerlingen te leggen. Nu is de mentor vaak de klassieke regelaar en wij willen de leerlingen leren keuzes te maken en dat niet alles voor hen wordt voorgekauwd en ze steeds bij de hand worden meegenomen. Er is dus meer tijd voor de leerlingen, maar we geven de leerlingen tegelijkertijd meer verantwoordelijkheid voor hun toekomst. Hiermee richten wij ons ook al op de overstap naar Stadionpark, waar regie versterkend handelen een belangrijk onderdeel gaat zijn. Daarnaast ligt ook focus op de toekomst en de nieuwe samenleving en de skills die hier nodig voor zijn.

Het tweede gedeelte is dat de docenten extra uren hebben gekregen om meer coach-gesprekken te voeren met de leerlingen. Driehoeksgesprekken, startgesprekken, leerlingen die hun eigen resultaten presenteren en hun eigen doelen stellen. Daarnaast is er ruimte voor individuele gesprekken om iedere leerling de aandacht te geven die zij of hij verdient. De NPO-gelden zorgen dus voor meer tijd voor de leerling en voor de docenten extra ruimte om zich te professionaliseren. De stap van mentor naar coach is namelijk best een grote stap, dat vereist een andere mindset.

Voorlopig kunnen wij hier de resultaten nog niet van zien, want we zitten eigenlijk nog steeds in de coronacrisis. Vandaag (21 februari) was een speciale dag, omdat voor het eerst sinds twee jaar niemand afwezig was. Ik ben super trots op het team, het is hen namelijk gelukt om gedurende de gehele crisis de leerlingen te bereiken en betrokken te houden bij de school. Dit lieten de examenresultaten ook zien. Al konden examenleerlingen een vak afstrepen, onze docenten wilden daar niks van weten en zorgden ervoor dat leerlingen op de normale manier slaagden voor hun examen.

Tot slot: wij hebben een deel van de extra gelden ingezet om onderwijstalenten te behouden. Door deze toekomstige docenten een baan aan te bieden, konden wij de klassen kleiner houden. Daarnaast houd je op deze manier mensen binnen je school die anders ergens anders waren gaan werken. Hierdoor is het ons zelfs gelukt een goede wiskunde docent voor ons te winnen, wat in deze tijd toch wel een gelukje is. Wat ook mooi is om te zien, is dat deze mensen ook een nieuwe energie in de school brengen. En dat is fijn, omdat we bezig zijn een nieuw profiel te ontwikkelen. Op deze manier hebben we bij Veenoord alles aan boord: dankzij een mooie mix van ervaren en 'nieuw' onderwijspersoneel hebben we een sterk team.

In de kranten lees je wel eens over scholen die het lastig vinden om tot goede keuzes te komen voor de bestemming van de NPO-gelden. Voor ons was dat kortom geen enkel probleem. Meer informatie: Veenoord SCHOOL FOR SPORT&LIFESTYLE

Hoe stellen schoolleiders en schoolteams het schoolprogramma samen? Op www.nponderwijs.nl van OCW vind je informatie en voorbeelden van andere scholen. Of bekijk de infographic.