ONDERWIJS: inzet NPO-middelen

Extra sportlessen op HPC Centrum

Waar zet HPC Centrum op in als het gaat om de besteding van de NPO-middelen? Bij HPC Centrum spelen (extra) sportlessen een belangrijke rol. Oud-leerling David Delgado Rodrigues is 27 jaar en en draagt voor een zeer belangrijk deel daaraan bij. Hij heeft les gehad van Jamie Visser, directeur scholengroep. Zij was destijds ook zijn mentor. David en Jamie hebben altijd contact gehouden. Tien jaar geleden ging hij na een fijne tijd op HPC Centrum van school af en verder studeren. Zijn keuze ging uit naar een sportopleiding omdat hij sportief en graag actief is. Hij begon met MBO-niveau 2 en haalde zijn diploma MBO-niveau 4. Tegenwoordig loopt hij weer rond op zijn oude school: hij is werkzaam als Onderwijsassistent sport en spel bij HPC Centrum.

David Delgado Rodrigues

Tijdens zijn studie werkte David voor UPS en na het behalen van zijn diploma, wilde UPS hem zo graag hebben, dat hij er meteen aan de slag kon als teamleider. Logistiek was natuurlijk wel een hele andere richting. David heeft veel geleerd maar moest veel in de avond werken en dat werd op een gegeven moment wel zwaar. Afgelopen zomer benaderde Jamie David met de vraag of hij op HPC Centrum wilde werken als onderwijsassistent, waarbij hij onder andere extra sport en spel kon gaan geven. David is dit schooljaar gestart.

“De landelijke trend is, dat door de coronaperiode een achterstand is opgelopen op taal en rekenen, maar dat bleek niet het geval te zijn bij onze leerlingen, zo wees de ‘schoolscan’ (probleem- en behoefteanalyse) uit. Onze leerlingen hebben vooral behoefte aan sociaal- emotionele ondersteuning.” vertelt Jamie Visser. “Tijdens de lockdown konden jongeren niet sporten. In sportverband train je natuurlijk heel veel sociale vaardigheden en je bent ondertussen lekker in beweging en met je gezondheid bezig. Nu wist ik dat David heel graag meer wilde doen met zijn sportopleiding. Vandaar dat ik hem benaderde met de vraag of hij als onderwijsassistent in kleine groepjes wilde gaan sporten en tegelijkertijd wilde gaan sturen op sociaal emotioneel gedrag. Daarnaast weten we dat bij sporten, je vaak ook taal- en rekenvaardigheden nodig hebt. Zoals, hoe houd je scores bij? Hoe zet je een gymzaal klaar en met welke afmetingen moet je dan rekening houden?” legt zij uit.

“We hebben geen ‘extra sport’ als fulltime baan kunnen creëren, maar David weet als oud-leerling heel goed wat er allemaal nog meer bij komt kijken tijdens de interne stages. Hij regelt voor kleine groepjes leerlingen de interne stages, waarmee ze oefenen met de sociale werknemersvaardigheden. Opdrachten die leerlingen normaal vanuit een boek maken, oefent hij met de leerlingen. Zo oefenen ze met bijvoorbeeld papier bijvullen van het kopieerapparaat. Hoeveel pakken papier heb je nodig? Wat is de voorraad? Moet de voorraad bijgevuld worden? Waar moet je op letten bij het vullen en beheren van een voorraad? Hoe maak je een planning? Hoe ga je om met tijdsdruk?

Zo oefenen leerlingen taal en rekenen en ook werken met tijd. Als leerlingen buiten school gaan stagelopen, moeten ze ook leren om te presteren onder tijdsdruk. David begeleidt de leerlingen stapsgewijs, vanuit zijn perspectief en werkervaring van de afgelopen 10 jaar.” aldus Jamie Visser. Een werkweek van David begint in de ochtend met de interne stage en in de middag het sportprogramma. Leerlingen mogen voor het sporten ook zelf met ideeën komen. Op woensdag assisteert David de gymdocent en hij ondersteunt ook bij de rekenlessen. Het was aan het begin van het schooljaar wel zoeken, maar in december had David de slag te pakken. Hij kent nu iedereen, heeft research gedaan naar welke spellen de leerlingen in de les kunnen doen. Er is uiteraard ook ruimte om nieuwe spellen te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan het aangepaste spel trefbal waarbij leerlingen bezig zijn met scores bijhouden, rekenen en het concept 'kopen'. Dat gaat verder dan alleen maar iemand met de bal afgooien. Bij X keer afgooien mag je als team voor die punten een mat ‘kopen’ en daarmee kunnen ze zich beschermen in het spel, met de mat als een schild. Of de variant waarbij je bij 5 afgegooide tegenstanders, je een joker mag inzetten en een afgegooid teamlid er weer bij mag. Laatst heeft David zelfs een heuse midgetgolfbaan opgezet in de gymzaal! Bij de open dag in de vorm van VIP-rondleidingen konden leerlingen met het parcours van midgetgolfen ‘HPC-geld’ verdienen en bij het vak 'detailhandel' vervolgens met dat 'geld' een goodiebag kopen. Zo oefenen de leerlingen bij detailhandel ‘verkoopgesprekken’ en komen de leerelementen bij elkaar. Leerlingen zijn ontzettend enthousiast. Ze vragen, zodra ze David zien: “Meneer, wanneer is er extra sport?” In de pauzes wordt hij ‘belaagd’ met vragen. Jongens en meiden sporten afwisselend gemengd of apart; afhankelijk van de aard van de les.

“Ik vind alle sporten leuk, als het maar in teamverband is. Samen doen, met collega’s en vrienden en nieuwe sporten ontdekken, dat vind ik leuk.”
David Delgado Rodrigues - Onderwijsassistent sport en spel

“In het voorjaar komt er weer een schoolscan en komt naar boven wat de achterstand op dat moment is. Afgelopen schooljaar waren er verschillende vormen van lockdowns, wij vermoeden dat wij wel stappen hebben gemaakt op sociaal-emotioneel en welbevinden van de leerlingen, maar het blijft natuurlijk heel moeilijk meetbaar en het is subjectief. We zien wel dat de leerlingen onwijs genieten en lol hebben van de lessen van David en zich op een fijne manier ontwikkelen.” vertelt Jamie trots. “Komende periode gaan we ook leerlingen krijgen die vorig jaar kansrijk geadviseerd zijn, maar waarschijnlijk uit het vmbo afstromen en bij ons terecht komen. Dan moeten we iets doen met de sociale vaardigheden en groepsvorming. Groepsvorming kun je goed managen door de gym- en sportlessen, zoals samenwerken, respect hebben voor elkaar en omgaan met verlies. Uiteindelijk zouden we de lessen van David in ons curriculum willen implementeren. Juist omdat we in die lessen zoveel vakgebieden kunnen koppelen aan elkaar. Alle elementen die je bij ons op school leert, komen terug in één vak, in dit geval gym.”

“Omdat ik dezelfde achtergrond als de leerlingen heb, heb ik een speciale band met de kinderen. Ze vragen mij om advies en hoe ik zo ver gekomen ben. Het is ook een motivatie voor hen.”
David Delgado Rodrigues - Onderwijsassistent sport en spel

Hoe stellen schoolleiders en schoolteams het schoolprogramma samen? Op www.nponderwijs.nl van OCW vind je informatie en voorbeelden van andere scholen. Of bekijk de infographic.