LMC ACADEMIE

Cursusaanbod voor OOP

Voorwoord De zomervakantie is alweer bijna in zicht, maar achter de schermen is de LMC Academie druk bezig om voor aankomend schooljaar weer een mooi, gevarieerd en aantrekkelijk cursusaanbod aan te bieden voor alle medewerkers van LMC-VO. Wij zijn altijd benieuwd hoe we onze cursussen beter kunnen organiseren, hoe deelnemers de cursussen ervaren en wat er nog ontbreekt in ons aanbod.

Dit geldt natuurlijk ook voor de evenementen die wij aanbieden, zoals de Smart Start-bijeenkomsten voor nieuwe medewerkers, het Discovery café, het Congres ‘Kansrijk doorstromen’ en de studiedagen die we op maat voor collega’s kunnen ontwikkelen! In dit artikel nemen je we mee met de ervaringen van een aantal medewerkers die cursussen hebben gevolgd, wat hun bevindingen en ervaringen zijn en wat er nóg beter kan! Ook zijn we benieuwd naar jouw mening! Lees snel verder, of klik snel hier en ontdek hoe we jou bij ons cursusaanbod willen betrekken!

Interview met OOP-collega's

We zijn erg benieuwd naar hoe onze medewerkers de cursussen en evenementen van de LMC Academie ervaren. Dit e-magazine staat in het teken van onderwijsondersteunend personeel, wat ons de kans bood om deze collega’s te benaderen. Om hier een goed beeld van te krijgen, hebben we OOP’ers geïnterviewd, die enkele cursussen (hieronder ook toegelicht) van ons hebben gevolgd:

Bettine Bensaid-Bernards, Onderwijsassistent OPDC-Rotterdam Zuid

"Hoi, ik ben Bettine en ik ben onderwijsassistent op het OPDC in Rotterdam Zuid. Het is mijn derde schooljaar op deze locatie, waar ik met veel plezier werkzaam ben. Op de locatie geef ik kookworkshops, ART trainingen en ondersteun ik mijn collega’s in de dagelijkse bezigheden. Ook verricht ik wat lichte administratieve taken. Een leuke afwisselende functie en geen dag is hetzelfde! Naast mijn functie als onderwijsassistent volg ik een deeltijd opleiding en zit ik op woensdag zelf in de schoolbanken in Leiden. In 2019 heb ik mijn eerste cursus gevolgd, Cursus Pedagogisch Conciërge. En afgelopen jaar heb ik de lezing ‘De Jongenscode’ bijgewoond, dit was online."

"Hi, ik ben Frank Brunjes. Ik werk op het Montfort College als technisch pedagogisch conciërge en werk hier alweer sinds 2017. Via de LMC Academie heb ik tot nu toe twee cursussen gevolgd, namelijk pedagogisch conciërge en Mindfulness."

Frank Brunjes Conciërge Montfort College

Pedagogisch conciërge

Een boze vader aan de telefoon? Twee vechtende leerlingen in de kantine? Als OOP'er kom je in situaties terecht, waarbij er sprake is van verbale en/of fysieke agressie. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt. Wat doet dit met je en hoe kun je op een effectieve manier met deze situaties omgaan? Je creativiteit en flexibiliteit worden op de proef gesteld in de zoektocht naar de juiste benadering. Tijdens de tweedaagse training leer je het gedrag te herkennen en breid je je pedagogische vaardigheden uit. De training wordt verzorgd door Expertisecentrum Eenheid Zorg. Heb jij interesse om deze cursus te volgen? Neem dan een kijkje op onze website en klik hier voor meer informatie.

“De cursus was leerzaam, leuk en de acteur gaf verdieping aan de cursus. Er was een mooie balans tussen theorie en praktijk.”

Mindfulness

In deze training leer je hoe je door middel van mindfulness stress kun verminderen en je bewustzijn tijdens bijvoorbeeld het lesgeven kunt verhogen. Mindfulness is bewustzijn, dat is ontwikkeld door van moment tot moment op een bijzondere manier aandacht te geven: doelbewust, in het hier en nu en zonder te oordelen. Mindfulness is bedoeld als een eenvoudige, toegankelijke kennismaking met de kernelementen van de beoefening van mindfulness, waarbij zowel het formeel cultiveren van mindfulness aan bod komt als de toepassing ervan in het dagelijks leven en op school. Heb je interesse om deze cursus te volgen, klik hier voor meer informatie.

De eendaagse cursus: 'Mindfulness' vond ik zo interessant, dat ik nu de verdiepingscursus ga volgen.

Discovery Café

Tijdens deze bijeenkomsten komen enerverende en inspirerende sprekers, op basis van evidence-based-onderzoek. Zij laten hun licht schijnen over actuele en grootstedelijke onderwijsthema’s, in de breedste zin van het woord. Hierbij valt te denken aan items als kans(on)gelijkheid, superdiversiteit en passend onderwijs. Wil je meer informatie over het Discovery café en over het eerstvolgende evenement? Klik dan hier.

“Op 10 februari heb ik de lezing ‘De Jongenscode’ door René van Engelen gevolgd. Dit was heel interessant en een lezing waar ik met plezier op terug kijk.”

Reacties op het cursusaanbod:

Heb je een beeld bij het cursusaanbod voor OOP? Vind je dat het aanbod hier de afgelopen jaren in is gegroeid? Hoe word hier op jouw werkplek aandacht aan besteed?

Bettine: “Of het aanbod in de jaren gegroeid is weet ik niet. Naar mijn gevoel wordt er voldoende aangeboden. Vanuit mijn werkplek wordt het volgen van cursussen en groei gestimuleerd, maar niet geforceerd. Daar ben ik heel erg blij om. Alles is bespreekbaar en indien er praktische zaken belemmerend zijn, denk aan bezetting op de locatie, dan zal er gezocht worden naar oplossingen.”

Frank: "Ik heb een goed beeld bij het cursus aanbod, via email. Het aanbod is naar mijn inziens enigszins gegroeid. Op mijn werkplek wordt hier nauwelijks aandacht aan besteed."

Waar kan de LMC Academie jou bij helpen als organisatie zijnde of wat ontbreekt er nog in ons cursusaanbod ? Waar heb je behoefte aan?

Bettine: “Ik weet jullie te vinden! Wel zie ik soms een cursus of evenement voorbij komen, waar ik niet fysiek bij aanwezig kan zijn. Ik zou het prettig vinden, indien mogelijk, dat je achteraf ook online nog iets kan terug kijken/volgen.”

Frank: “Ik heb behoefte aan een training Agressie deregulatie en een cursus gesprekstechnieken.”

Waar kan jouw school op het gebied van professionalisering jou nog beter bij ondersteunen? Waar heb je behoefte aan?

Bettine: Dit schooljaar ben ik begonnen aan de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. Dit is een flexibele deeltijd opleiding die ik volg in Leiden. Het vertrouwen dat ik heb gekregen om deze opleiding te mogen volgen, daar ben ik mijn leidinggevende zeer dankbaar voor. Begonnen als onderwijsassistent en nu docent in opleiding, ik ben er trots op.”

Frank: “Ik zou binnen mijn functie doorgroei mogelijkheden willen zien.”

Ik vind het ook je eigen verantwoordelijkheid om cursussen te volgen en verder te professionaliseren. Vanuit je functioneringsgesprekken zou dit een vast onderdeel moeten zijn en enigszins verplichten om deel te nemen aan cursussen.

Jouw mening telt

Wij zijn erg blij dat collega’s hun ervaringen met ons cursusaanbod hebben gedeeld. Ook jouw mening telt! Wij zijn benieuwd of er nog onderwerpen van cursussen zijn die jij graag aankomend schooljaar wil zien terugkomen, of waarvan jij vindt dat dit nog in ons cursusaanbod ontbreekt. We hebben een korte enquête opgesteld, waarbij je dit kunt aangeven. Klik hier om de enquête in te vullen, dit kost je slechts 5 minuten van jouw tijd en helpt ons en jou weer verder!

Linkjes naar cursussen

Bekijk ze via de onderstaande links, of bekijk ons volledige cursusaanbod op www.lmcacademie.nl/cursusaanbod. We hopen je bij één van onze cursussen of evenementen te mogen verwelkomen. Graag tot snel!

Meer weten? Wil je een studiedag laten organiseren door de LMC Academie of ben je benieuwd naar ons volledige cursusaanbod? Neem dan een kijkje op onze website, of neem contact met ons op via info@lmcacademie.nl. Wij zijn er om jou te helpen.