Het Rotterdam van: Ruud ten Zweege
Docent economie op het Montfort College
In deze vaste rubriek neemt een collega je mee naar een dierbare of bijzondere plek in Rotterdam. En geeft vervolgens het stokje door.
Ruud ten Zweege, docent economie op het Montfort College, twijfelde tussen de Meent en de Kop van Zuid. Maar als hij de metro uitloopt bij Wilhelminaplein vertelt hij dat we eigenlijk op de verkeerde plek zijn: ‘De Kuip, daar had ik heen moeten gaan. Dat is toch wel mijn favoriete plek in Rotterdam.’ Om de week bezoekt hij de voetbaltempel. Jarenlang ging hij met zijn vader, de man die hem de voorliefde voor Feyenoord bijbracht. ‘Niet gek, want ik ben opgegroeid in IJsselmonde. Vroeger gingen we lopend naar het stadion.’
Dat lukt nu niet meer want Ruud woont, met zijn vrouw en twee dochters, al een tijdje in Numansdorp. 'Meer ruimte, wat rustiger. Maar ik kom voor mijn werk en in mijn vrije tijd heel veel in Rotterdam.' Om naar De Kuip te gaan dus, maar ook de horeca bezoekt hij met veel plezier. 'Ik kom graag hier op de Kop van Zuid, waar veel lekkere restaurants bij elkaar zitten. Maar ook op de Witte de Withstraat ben ik geregeld. Restaurant Bazar of eetcafé Opa zijn mijn aanraders.' Over vier jaar gaat Ruud met pensioen, dan zit hij ruim 25 jaar in het onderwijs. Wat deed hij daarvoor? 'Ik ben begonnen als trambestuurder, bij de RET. Dan zie je de mooie plekken en de minder mooie plekken, zeker toen. Ik heb de stad wel echt mooier zien worden de laatste jaren. Ook hier, op de Kop van Zuid, is het toch prachtig geworden?'. Dat Rotterdam de laatste jaren populair is, is wel duidelijk. De stroom toeristen die dat trekt wordt niet door iedereen altijd als positief ervaren, maar Ruud heeft er geen moeite mee. 'Het is nog lang niet zo erg als in Amsterdam, waar ik overigens ook graag kom. Ik reis zelf ook graag, dus ik snap het heel goed dat iedereen hier op vakantie wil. Het is toch ook een plaatje?'.
Tekst loopt door onder afbeelding
Het besturen van de tram laat Ruud na tien jaar achter zich, hij wordt hypotheekadviseur. 'Rond 2000 wees iemand mij op het onderwijs. Is dat niet wat voor jou?' Ruud ging op gesprek en rolde er zo in. 'Ik vond de zekerheid die de baan mij gaf erg prettig, pensioen, vastigheid, daar houd ik wel van.' Ruud weet ook dat hij dan weer aan de studie moet, in twee jaar rond hij de deeltijd docentenopleiding af aan de Hogeschool Rotterdam. 'Dat was een hele drukke tijd', vertelt hij, 'studeren, m'n jongste dochter die geboren werd. Maar, ik moest en zou het diploma halen. Ik wist dat ik zonder niet in aanmerking kwam voor een vaste aanstelling.' Zijn docentschap begint aan de Beukelsdijk, bij het Carré College. 'Ik begon mijn onderwijsloopbaan dus bij LMC!' Daarna maakt hij een uitstapje naar Rotterdam-Zuid en even later zelfs naar Den Haag. Om daarna weer terug te keren naar LMC: 'Op de Montessori Mavo, bij Florence (red. Florence Weytingh). Dat was een kleine aanstelling, dus na een tijdje ben ik dat gaan combineren met het Montfort College. Toen zei Florence al: ik ga je kwijtraken.' En zo geschiedde. Uiteindelijk stapte Ruud helemaal over naar het Montfort College, waar hij naast docent economie ook mentor is. 'Aan het einde van het schooljaar neem ik de tijd om terug te blikken, te evalueren en te kijken naar wat volgend jaar beter kan. Dit jaar ben ik aan de slag gegaan met complimenten, om ze meer uit te delen. Dat doet echt iets met mensen.' En krijgt hij ze zelf ook, die complimenten? Ruud laat een appje zien van een moeder van een oud-leerling, waarin ze meneer Ten Zweege bedankt voor zijn inzet en steun waardoor haar zoon zijn diploma haalde, 'Ik doe het uiteindelijk voor die leerling, maar als je op deze manier erkenning krijgt doet dat zeker iets met je.'
Kop van Zuid, blinkend nieuw en karakteristiek oud
Tussen al die blinkende hoogbouw op de Kop van Zuid herinneren een aantal gebouwen nog aan de tijd dat veel Europeanen vanaf deze plek per stoomschip naar Amerika vertrokken. Zoals de Cruise Terminal en het beroemde Hotel New York, waar scheepselementen nog altijd doen terugdenken aan al die landverhuizers. Tot midden jaren ’90 was Kop van Zuid een ongebruikt havengebied. Met de aanleg van Laan op Zuid en nieuwbouw werd de verbinding tussen het Centrum en Rotterdam Zuid verbeterd. Dankzij de ontwikkelingen op Wilhelminapier wordt dit gedeelte nu vaak gezien als een verlengstuk van het Centrum. De aanleg van de Erasmusbrug is één van de belangrijkste ontwikkelingen in Rotterdam van de afgelopen tientallen jaren. Maar ook de metro brengt je binnen een paar minuten van Noord naar Zuid evenals de bekende gele watertaxi's.
Op de Wilhelminapier vind je een mix van woningen, kantoren (met het iconische De Rotterdam waar de gemeente o.a. kantoor houdt) cultuur (LantarenVenster, Nederlands Fotomuseum, Luxor Theater) en horeca. Wil je meer weten over de historie en de ontwikkeling van dit gebied? Op de website van het Stadsarchief Rotterdam vind je een mooi overzicht van de jaren 60 tot nu, met oude foto's en tekeningen.