AANTREKKELIJKE WERKOMGEVING
Medewerkers-onderzoek 2023
Dinsdag 14 maart 2023 kondigde Lorenzo Civile, voorzitter van het College van Bestuur, het persoonlijk per e-mail aan en begin april was het zover: alle medewerkers in dienst bij LMC-VO ontvingen een uitnodiging om deel te nemen aan het medewerkersonderzoek (MO).
Dinsdag 14 maart 2023 kondigde Lorenzo Civile, voorzitter van het College van Bestuur, het persoonlijk per e-mail aan en begin april was het zover: alle medewerkers in dienst bij LMC-VO ontvingen een uitnodiging om deel te nemen aan het medewerkersonderzoek (MO).
De vragenlijst heeft twee weken open gestaan en 74% van medewerkers heeft de vragen beantwoord. Met dit mooie responspercentage kunnen we concluderen dat de uitkomsten ruimschoots representatief zijn en het medewerkersonderzoek ons een goed beeld geeft van hoe medewerkers het werken bij LMC-VO en op de eigen school ervaren.
Eind mei 2023 hebben alle medewerkers per e-mail de uitkomsten van het medewerkersonderzoek van de eigen locatie ontvangen. Deze uitkomsten worden op de meeste scholen nog voor de zomervakantie met het team besproken en in schooljaar 2023/2024 gaan scholen aan de slag met de uitkomsten. Uitgangspunt daarbij is verbeteren wat beter kan en behouden wat goed is. De verschillen tussen de locaties zijn groot, dus dit is echt maatwerk. Ondanks de grote verschillen per school zijn er ook LMC-VO brede uitkomsten.
Uitnodigingsposter van afgelopen april.
De grote lijnen daarvan delen we graag met jullie:
Medewerkers zijn over het algemeen zeer tevreden bij LMC-VO: 82% van de medewerkers is (zeer) positief over de algemene tevredenheid (7,9), voelt trots (8,1) en is betrokken (8,2) bij de eigen werklocatie. Cijfers waar we blij mee mogen zijn en die in lijn met het VO branchegemiddelde liggen.
Op de open vraag wat het meest en het minst bevalt aan het werken op school geeft het onderwijzend en onderwijsondersteunend personeel aan dat de omgang/contact/samenwerking met de collega’s het meest bevalt (22%). Het minst bevalt de communicatie met collega’s of directie en de begeleiding (13%).
Medewerkers zijn zeer tevreden met de werkbelevingsaspecten zoals ‘leidinggevende steunt medewerkers wanneer dat nodig is’, ‘autonomie’ en ‘goede samenwerking met de leidinggevende’ en geven deze punten een 8,1. Medewerkers zijn matig tevreden met de ICT-middelen, deze krijgen dan ook een 6,5 en scoren daarmee lager dan het VO branchegemiddelde (cijfer 7,5). Positiever dan de benchmark VO is de beoordeling voor het ‘voldoende nieuwe dingen leren/ervaring opdoen’. Een 7,7 voor LMC-VO versus een 7,4 voor de sector.
Naast werkbeleving zijn ook vragen gesteld over de belasting van het werk, de werkdruk en sociale veiligheid.
Belasting van het werk
Medewerkers geven daarbij in sterke mate aan dat zij over het algemeen met plezier naar hun werk gaan (8,2), dat hun werk afwisselend is (8,1), dat hun werk uitdagend is (7,9) en dat er over het algemeen een plezierige sfeer op hun locatie is (7,9). Er zijn geen stellingen waarover (relatief veel) medewerkers negatief gestemd zijn. Fijne uitkomsten die passen bij een aantrekkelijke werkomgeving.
Werkdruk
De werkdruk krijgt een gemiddeld cijfer van 6,2. Dat is vergelijkbaar met het branchegemiddelde VO (6,3). Op de stelling ‘Over het algemeen ben ik tevreden met de werkdruk die het werk met zich meebrengt’ geeft 52% een positief, 25% een negatief en 23% een neutraal antwoord. (Relatief veel) medewerkers zijn van mening dat ze onvoldoende invloed hebben op hun werkdruk (28% en cijfer 6,1 = gelijk aan het branchegemiddelde VO).
De stelling ‘Ik ervaar mijn werkdruk als acceptabel’ krijgt een 6,3. Bijna een kwart van de medewerkers geeft hier een ontkennend antwoord op. Daarbij wordt, niet verrassend, in bijna alle gevallen de werkdruk als te hoog ervaren. In het onderzoek is gevraagd om suggesties die de werkdruk kunnen verminderen. Scholen kunnen overwegen deze suggesties te gebruiken voor de inzet van de werkdrukmiddelen. Hopelijk zien we bij het volgende medewerkersonderzoek een vermindering in de ervaren werkdruk.
Sociale veiligheid
Medewerkers geven – als ze wordt gevraagd dit in een cijfer uit te drukken - de mate waarin zij zich veilig voelen op hun werkplek een 7,5. Dit is iets lager dan de benchmark VO van 7,9. Helaas worden medewerkers ook geconfronteerd met ongewenst gedrag. In de meeste gevallen betreft dit verbale intimidatie/geweld. Als medewerkers deze melden zijn zij over het algemeen tevreden over de afhandeling hiervan.
Gelukkig voelen medewerkers zich op hun locatie in sterke mate volledig geaccepteerd en gesteund (8,4) en is de uitkomst van de stelling ‘Ik voel mij veilig op mijn locatie’ een mooie 8,1. Trots zijn wij op het feit dat medewerkers in sterke mate vinden dat op hun locatie alle medewerkers gelijk worden behandeld (8 versus benchmark 7,1) en dat medewerkers genoeg veiligheid ervaren om, wanneer een collega of leidinggevende een ongewenste opmerking/grap maakt, aan te geven dat zij zich hier niet prettig bij voelen. Het aanspreken van een collega op een ongewenste opmerking/grap krijgt een 7,9 (benchmark 7,5) en het aanspreken van de leidinggevende een 7,6 (benchmark 7,1).
In de ‘Samen Groeien Werkt’ strategie 2023-2027 is een ‘Aantrekkelijke werkomgeving’ een verbindend element. Uit het medewerkersonderzoek blijkt dat we het op sommige van de aspecten, zoals algemene tevredenheid en betrokkenheid bij het werk, al behoorlijk goed doen. De komende tijd gaan we benutten om met elkaar in gesprek te gaan over welke thema’s we gaan oppakken om verder te versterken. Dit doen we met elkaar op locatieniveau. Hiermee hopen we het werken bij LMC-VO nog beter en leuker te maken!
Bij Young Rotterdam werden collega’s beloond met een taart: zij behaalden namelijk een respons van 98%. Het hoogst van alle LMC-scholen, een fantastische score!
V.l.n.r. : Pieter van Dijk (Young Rotterdam), Diana Moe (Young Rotterdam) en Reinier de Voogd (College van Bestuur).