image
image
image
image

Interview leerlingen met Rob Elgershuizen

Zoals bekend gaat Rob Elgershuizen, lid van het College van Bestuur, per 1 januari a.s. genieten van zijn pensioen. Rob is 45 jaar werkzaam geweest in het Rotterdamse onderwijs, waarvan de laatste (bijna) 5 jaar voor LMC Voortgezet Onderwijs. Samen met een viertal leerlingen blikt hij terug op zijn carrière. Die terugblik bestaat uit twee interviews, die achtereenvolgens plaatsvinden bij Veenoord School for Sport & Lifestyle en bij Zuidrand School for Sport & Lifestyle. Beide scholen bieden in hun onderwijs een uitgekiend programma aan waarin leren via bewegen, samenwerken, doelen behalen (en dat vieren) én een gezonde levensstijl centraal staan. Een perfecte ‘match’, want naast bestuurder is Rob gepassioneerd sporter én levensgenieter. Interview 1: Izaya en Ciarra (Veenoord School for Sport & Lifestyle)

Vlnr: Izaya, Rob Elgershuizen en Ciarra

Izaya:

“Wie bent u en wat heeft u voor werk gedaan voor LMC?”

“Ik ben Rob Elgershuizen, en ik ben één van de twee bestuurders van LMC Voortgezet Onderwijs. Bij elkaar zijn er wel ongeveer 8700 leerlingen en werken er bijna 1400 mensen. Dat is bijna een voetbalstadion vol. Wat ik samen met mijn collega’s doe, is zorgen dat er aan die leerlingen zo goed mogelijk onderwijs gegeven kan worden. En dat dat onderwijs ook zo veel mogelijk kan doorgaan, óók als er bijvoorbeeld een docent ziek is.“

“Wat vond u het leukst in uw werk?”

“Het leukst in mijn werk is lachen met collega’s of met leerlingen, en ervoor zorgen dat zij iedere dag met plezier naar hun werk of school gaan. Ook vind ik het heel leuk en fijn om te weten dat ik, samen met anderen, iets kan bijdragen aan een fijne middelbare schooltijd van onze leerlingen. Het is mooi als ze er later met een goed gevoel op terug kunnen kijken.”

“Op welke plekken in Rotterdam komt u graag?“

“Op één staat voor mij het Sparta Stadion! Ik heb een seizoenskaart en ik kom er heel graag. Verder: de route en de finish van de Marathon van Rotterdam, die ik al best vaak heb gelopen, en natuurlijk de Erasmusbrug. En ik ga graag uit eten, naar het theater of naar de film. De Witte de Withstraat is bijvoorbeeld heel gezellig met de vele buitenterrasjes. Ook ken ik het mooie Kralingse Bos goed want ik heb daar vlakbij gewoond.”

“Wat zijn uw plannen voor uw pensioen?”

“Ik heb nog niet echt veel plannen, dat zie ik wel. Ik heb 45 jaar in het onderwijs gewerkt en sinds een paar jaar zijn mijn vrouw en ik opa en oma. Dus ik ga opa zijn voor mijn kleinkinderen: in ieder geval één vaste dag in de week. Daarnaast blijf ik lekker sporten. Ik houd van fietsen, hardlopen en wandelen. Ook zit ik in een bandje en vind ik het leuk om te tuinieren. Genoeg te doen dus.”

“Wat gaat u missen aan uw werk voor LMC?”

Wat ik, denk ik, ga missen is het contact met jongeren en met collega’s.

Ciarra:

“Wat vindt u het moeilijkst in uw werk?”

“Soms gebeuren er dingen waar je geen invloed op hebt. Als er bijvoorbeeld leerlingen zijn die het niet met elkaar eens kunnen worden en waar bij die ruzie vervolgens uit de hand loopt of dreigt te lopen. Dan is het belangrijk om samen met collega’s toch te zorgen voor wederzijds begrip en respect. Natuurlijk heeft iedereen recht op een eigen mening; respect voor anderen en voor andermans standpunt hoort daar ook bij. Wij doen er alles aan om iedereen met een goed gevoel naar school te laten gaan. Wat soms ook lastig is, is om te regelen dat er voldoende docenten zijn. Gelukkig lukt dat tot nu toe goed. Al met al vind ik mijn werk hartstikke leuk en is het fijn om dingen samen met anderen te presteren.”

“Wat weet u nog van uw eigen middelbare school van vroeger?”

“Ik heb veel geleerd over hoe je met elkaar omgaat. En dat docenten superbelangrijk zijn: dat je, als het nodig is, je verhaal bij hem of haar kwijt kunt en als er vertrouwen is, gaat het leren makkelijker. Andersom heb ik geleerd dat docenten leerlingen moeten stimuleren en dat zij goed in staat moeten zijn te luisteren. Die persoonlijke aandacht, die persoonlijke relatie, die maakt dat leerlingen met plezier naar de lessen toe gaan.”

“Onze school focust zich op Sport & Lifestyle, wat doet u in uw dagelijks leven hieraan?”

“Ik doe onder andere aan sport. Ik ga ook graag naar de Veluwe. Werken betekent namelijk vaak veel nadenken, en sport is dan als een ‘douche voor je hoofd’. Verder rook ik niet en eet ik gezond. Gezond leven is belangrijk, maar je moet het wel zélf doen.”

“Hoe ziet u de toekomst voor LMC?”

“Wat ik zie en wens voor LMC-VO? Dat is een heel rijtje. Dat er in het onderwijs profielen worden aangeboden die leerlingen aanspreken en die tegelijkertijd aansluiten op wat er nodig is in de maatschappij. En dat er goede docenten zijn die aandacht hebben voor de leerlingen en die hun talenten weten te herkennen. Als je het leuk vindt wat je doet, zijn je prestaties ook beter. Verder zie ik voor me dat ouders trots zijn op hun kind. En dat LMC-VO eraan bijdraagt dat leerlingen later een beroep kunnen kiezen dat zij leuk vinden, en dat zij een gelukkig, gezond en zelfstandig leven leiden. ”

Na het gesprek ontvangt Rob uit handen van Izaya en Ciarra een leuk cadeau: een Veenoord-voetbal en een door leerlingen samengesteld kookboekje. Voor het boekje zijn Izaya en Ciarra op de foto gegaan en ze zijn best trots op het resultaat, net als op de gezonde recepten die er in staan. Klik op de onderstaande afbeelding om het boekje online te openen.

image

Receptenboekje “Hello Veenoord”

Voor meer info over Veenoord School for Sport & Lifestyle, klik op de onderstaande button.

Interview 2: Arda en Rachel (Zuidrand School for Sport & Lifestyle)

Vlnr: Arda, Rob Elgershuizen en Rachel

Onder begeleiding van Napsia Rolobessy, docent Nederlands, bereidden leerlingen Arda en Rachel en hun klasgenoten het interview voor. Bekijk hieronder in een video-samenvatting een deel van dat gesprek tussen leerlingen Arda en Rachel met Rob Elgershuizen. Deze startte, zoals het een Sport & Lifestyleschool betaamt, met een straattaal-test als warming-up.

Spelen met Taal (bijdrage van: Napsia Rolobessy, docent Zuidrand School for Sport & Lifestyle)

Spelen met Taal is een vak dat we aanbieden in de onderbouw om het taalplezier bij de jonge leerlingen te kweken. Zo lezen we bijvoorbeeld klassikaal een boek, waarbij ik de klas in twee teams indeel en random beurten geef. Zij lezen dan als het ware tegen elkaar. Elk team krijgt aan het begin van de les tien punten. Maakt de lezer uit het ene team een fout en wordt die door het andere team als eerste opgemerkt -wie een fout hoort klopt twee keer op de tafel- dan gaat er een punt af. En als degene die een beurt krijgt niet weet waar we zijn gebleven, dan verliest zijn team ook een punt. Zo hou je iedereen bij de les. We gaan vaak door tot de bel ons opschrikt. Want ze zijn bloedfanatiek. Erop gebrand zonder fouten te lezen en natuurlijk te winnen. Fantastisch om dat vuur te zien. Dat is precies waar het bij Spelen met Taal om draait.

Voor meer info over Zuidrand School for Sport & Lifestyle, klik op de onderstaande button.