LMC ACADEMIE

Discovery Café

Dyslexie en leesonderwijs

Donderdag 7 oktober was het zo ver: het eerste Discovery Café van dit schooljaar vond plaats op het Vak College Hillegersberg! Dit Discovery Café was gericht om docenten handvatten te geven hoe zij leerlingen kunnen ondersteunen met lees- en leerproblemen, zoals dyslexie. Professor Anna Bosman opende het Discovery Café met een lezing over leesproblematiek en in hoeverre dyslexie een stoornis is.

De LMC Academie wil het van en met elkaar leren binnen de eigen organisatie stimuleren. Het bijzondere aan dit Discovery Café was dat er voor het eerst ook LMC-collega's aan het woord kwamen. Onze collega's Margriet Doornbosch en Irene Meesters spraken over hun ervaring en praktische aanpak als remedial teachers op de TooropMavo. Inclusief een uitgebreide theoretische onderbouwing, legden zij hun uitgebreide ondersteuningsaanpak van de TooropMavo uit. Al met al was het een geslaagde eerste Discovery Café!

Margriet Doornbosch en Irene Meesters bespraken eerder het onderwerp dyslexie in: Onderwijs: Teacher Leaders - e-magazine #8

Onderwijs Academie

De afgelopen maanden is de LMC Academie druk bezig geweest met het opzetten en uitvoeren van een pilot voor een nieuw online leerplatform in samenwerking met de Onderwijs Academie. De pilot draait nu op drie LMC-scholen, namelijk het Montfort College, Zuidrand School for Sport & Lifestyle en Veenoord School for Sport & Lifestyle. Het leerplatform zorgt ervoor dat docenten zich op een laagdrempelige manier kunnen professionaliseren. Zo is er in een oogopslag te zien welke cursussen van de LMC Academie binnenkort beginnen, is er een database aan korte artikelen en video’s over didactische en pedagogische onderwerpen en staan alle onderzoeken die binnen LMC-VO zijn uitgevoerd in de bibliotheek.

Met dit platform wordt het mogelijk om in het moment te leren. Heb je voor morgen nog lesideeën nodig, dan zijn deze te vinden in de catalogus. Wil je misschien meer leren over studiesucces bij leerlingen? Open dan eens de presentatie van het Discovery Café van Jean-Marie Molina over studiesucces! Als de pilot positief wordt geëvalueerd, wordt dit platform mogelijk aan alle LMC-scholen aangeboden, waarmee de LMC Academie voor LMC-VO een stap verder zet op weg naar de lerende organisatie. Samen komen we immers verder.

Kortom, de LMC Academie heeft niet stil gezeten. Zo start op 30 november de Faalangstreductietraining en op 9 december 2021 zal er weer een Discovery Café plaatsvinden, met deze keer als thema ‘De jongenscode: Zo geef je les aan jongens’.

Benieuwd naar een overzicht van de startdatum van al onze cursussen? Check ons programmaoverzicht voor 2021/2022 waar je alle aankomende cursussen en evenementen kunt terugvinden of kijk op: Cursusaanbod - LMC Academie.

Meer weten? Wil je een studiedag laten organiseren door de LMC Academie of ben je benieuwd naar ons volledige cursusaanbod? Neem dan een kijkje op onze website, of neem contact met ons op via info@lmcacademie.nl. Wij zijn er om jou te helpen.